Franse militairen arriveren in Burundi

BUJUMBURA, 6 NOV. Frankrijk heeft gisteren een eenheid van 15 militairen gestuurd naar de Middenafrikaanse staat Burundi om het leger van dat land te adviseren bij de bescherming van de resten van de regering van president Melchior Ndadaye, die zelf twee weken geleden werd vermoord bij een inmiddels mislukte militaire staatsgreep.

“De komst van de Franse militairen werkt geruststellend, omdat het een extra element bij onze bescherming is”, aldus minister van informatie Jean-Marie Ndegahayo, die de noodzaak van buitenlandse steun overigens wel als 'vernederend' omschreef.

Verscheidene overlevende leden van de regering zitten nog steeds verschanst in de Franse ambassade in Bujumbura, hoewel premier Sylvie Kinigi naar haar woning is teruggekeerd en daar nu beschermd wordt door het regeringsleger ter onderstreping van de herstelde militaire loyaliteit.

Bij de burgerlijke autoriteiten heerst overigens nauwelijks nog vertrouwen in het leger. Zij hebben 1.000 buitenlandse militairen gevraagd. “De officieren zeggen nu dat zij orders van de regering zullen aannemen, maar het blijft de vraag of de lagere rangen de gegeven orders zullen opvolgen”, zo verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bujumbara. De Verenigde Naties hebben te kennen gegeven dat zij niets voelen voor het sturen van troepen.

Volgens de hulporganisatie Artsen Zonder grenzen (MSF) gaan de door de staatsgreep ontketende slachtpartijen onder de bevolkingsgroepen van de Hutu's en de Tutsi's onverminderd door. Haar medische staf had hele dorpen zien branden. Er zijn duizenden doden gevallen.

De Verenigde Naties meldden dat nu meer dan 700.000 mensen, één op de acht inwoners, uit hun woonplaatsen zijn gevlucht. Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN (UNHCR) organiseert dit weekeinde een luchtbrug vanuit Turkije en de Hoorn van Afrika om tenten en ander hulpmateriaal voor de vluchtelingen aan te voeren. (Reuter, AFP)