Fabriek Schick wordt gesloten

De scheermesjesfabriek van Schick Nederland in Amsterdam gaat dicht. Bijna tweehonderd mensen komen daardoor op straat te staan. Dat heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt. Schick is bereid mee te werken aan een sociaal plan.

Het Amerikaanse moederconcern Warner-Lambert wil de produktie overhevelen naar een bestaand bedrijf in de Verenigde Staten. Ook die fabriek kampt, net als de fabriek in Amsterdam, met onderbezetting. Volgens Warner-Lambert is in Amsterdam slechts 56 procent van de machines actief.

Schick Nederland heeft last van de lagere vraag naar oudere types scheermesjes. In Amsterdam worden alleen oudere mesjes geproduceerd. Sinds de introductie van nieuwe soorten, begin dit jaar, is de afzet van oudere modellen gedaald. “Het introduceren van een nieuw produkt gaat ten koste van de concurrentie, maar ook van de eigen produkten”, zegt personeelsdirecteur K. Hulstein.

De Industrie- en Voedingsbond CNV echter is ervan overtuigd dat Schick zijn produktie wil overhevelen naar een in januari aangekochte Britse fabriek. Volgens Hulstein is er geen sprake van dat de Britse eenheid de Amsterdamse produktie overneemt.