Duitse politie doet invallen bij linkse Koerden

BONN, 6 NOV. Als reactie op de golf van Koerdische aanslagen op Turkse vertegenwoordigingen in een groot aantal Duitse steden, heeft de Duitse politie gisteren invallen gedaan in kantoren en appartementen van aanhangers van de extreem-linkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

De PKK heeft overigens laten weten absoluut niet te zijn betrokken bij de aanslagen die behalve Duitsland ook verscheidene andere Europese landen troffen. “Media-berichten, met name in Duitsland, hebben beweerd dat diegenen die de aanvallen uitvoerden leden waren van de PKK. Er is geen waarheid in die verklaringen”, aldus een verklaring die werd gefaxt aan een internationaal persbureau. “Terwijl we deze incidenten zien als een natuurlijke en begrijpelijke reactie op de afslachting (..) van ons volk, onderstrepen we dat onze partij geen deel had aan deze acties.”

Volgens het Duitse ministerie van defensie werden 46 mensen opgepakt op verdenking van een rol bij de aanslagen in zeker 28 Duitse steden, waarbij een Turk werd gedood. Daarnaast nam de politie een grote hoeveelheid materiaal in beslag aan de hand waarvan zij de mogelijkheid van een verbod van de separatistische PKK gaat onderzoeken.

Kanselier Helmut Kohl liet weten een snel een grondig onderzoek van een verbod te wensen. Volgens zijn woordvoerder had Kohl de aanvallers misdadigers genoemd “die als zodanig moeten worden aangepakt”. Een verbod van de PKK werd onder andere geëist door de oppositionele SPD, volgens welke partij het geweld van donderdag het bewijs vormde van de ontoereikendheid van de bescherming van Turkse belangen in Duitsland.

De spectaculaire operatie van woensdag was des te pijnlijker voor Bonn omdat het ging om herhaling van een soortgelijke actie in juni. Duitsland beloofde Turkije vervolgens de veiligheidsmaatregelen te verscherpen, een verbod van de PKK te overwegen en te zullen proberen verdere aanvallen te voorkomen.

De Turkse ambassadeur in Bonn zei gisteren dat een verbod van de PKK in Duitsland en andere landen - in Turkije staat zij buiten de wet - de belangrijkste maatregel was om een nieuwe herhaling te voorkomen. Hij voegde eraan toe dat de PKK volgens Turkije nauwe banden onderhoudt met de illegale drugshandel.

Volgens bronnen in veiligheidskringen zal het moeilijk zijn om harde bewijzen te vinden dat de PKK, die ongeveer 4.800 activisten in Duitsland telt, een terroristische organisatie is. Bovendien wordt eraan getwijfeld of het mogelijk is de talloze schimmige groepjes rond de PKK aan te pakken of zelfs maar te identificeren. Onder die omstandigheden is het volgens minister van binnenlandse zaken Manfred Kanther twijfelachtig welk nut een verbod van de PKK heeft. (Reuter)