De geest van Mansveld verdraagt geen hekken en prikkeldraad

DEN HAAG, 6 NOV. Zijn geest waardde nog altijd rond in het Zuiderpark. Vanaf morgen prijkt ook de beeltenis van Aad Mansveld in het stadion waar hij als voetballer furore maakte. Op 5 december 1991 overleed de populairste speler die Den Haag ooit heeft gehad. Als hommage aan de locale legende wordt voor de wedstrijd van ADO Den Haag tegen De Graafschap een plaquette onthuld van Mansveld. De beruchte Noordtribune heet voortaan Aad Mansveld-tribune en is gevrijwaard van hekken en prikkeldraad. Alleen een smalle en ondiepe gracht scheidt de harde supporterskern van de spelers op het veld. Haagse bluf of gedegen sociologisch onderzoek?

Beeldhouwer Peter van Loon heeft de markante kop van Mansveld in brons gegoten. Onder de toegangspoort van de geheel gemoderniseerde Noordtribune kijkt het beeld uit op de middenstip. De gelijkenis is sprekend, zelfs voor een buitenstaander als Dennis Damman. Hij is stadionmanager van ADO Den Haag en verantwoordelijk voor alle renovatieplannen van het Zuiderpark. Eerst de Noordtribune, dan de tribunes achter het doel, dan pas de business-suits.

De gelijkenis is vanzelfsprekend voor Benny Tichem. Een geboren en getogen Hagenees en al bijna twintig jaar supporter van de voetbalclub. Tichem is vice-voorzitter van de supportersvereniging. Hij adoreert Aad Mansveld. “Het was een grootheid. ” Vandaar de plaquette. Benny Tichem besloot met een paar collega's dat hun Aadsje meer verdiende dan louter mooie herinneringen. Ze gingen met de collectebus rond. “En je moet niet denken dat het toenmalige bestuur een dubbeltje gaf. Die lui hadden geen binding met Aad.” De supporters schonken in totaal 4500 gulden. Niet genoeg voor een doorsnee beeldhouwer, wel voor de Haagse kunstenaar Van Loon. Liefdevol werk. “Prachtig toch, sommige jongens hadden maar twee gulden op zak, voor een broodje. 'Dan maar geen broodje' zeiden ze”, aldus Tichem.

De plaquette is de kroon op de eerste fase van het renovatieplan. De Haagse gemeente schoot de noodlijdende club te hulp en spendeerde 2.5 miljoen gulden aan de verbouwing van de voormalige Noordtribune, die afgelopen zomer voltooid werd. Alleen zitplaatsen, geheel overdekt en met verschillende toegangspoorten. 'Smal in, breed uit', luidt het vakjargon van Damman. De doorgang van buiten naar binnen is nauwelijks 70 centimeter breed en voorzien van een metaaldetector. De doorgang van buiten naar binnen is zeker vier meter breed. Damman: “In een mum van tijd staat iedereen buiten.” Niet dat de toekomstige Aad Mansveld-tribune dit seizoen uitverkocht is geweest. Volgens onderzoek, luidt de verklaring dan ook. De nieuwe tribune is afgekeken van voorbeelden uit Engeland, waar men sinds de doden van Heizel en Hillsborough de strengste veiligheidsmaatregelen neemt. “En de veiligheid van de supporter is prioriteit nummer een”, benadrukt Damman.

“ADO Den Haag trekt dit najaar gemiddeld 2400 toeschouwers, nog geen derde van de huidige capaciteit. De topclub van weleer speelt in de subtop van de eerste divisie. Tegenstanders zijn TOP, Emmen en Heracles. Geen clubs die de minder trouwe aanhang naar het Zuiderpark lokken. Ook geen clubs met een grote supportersschare. De fans van ADO Den Haag houden zich tot nu toe opvallend gedeisd. Ze zitten niet meer opgesloten, als beesten achter de tralies. En toch maken ze geen misbruik van de verworven vrijheid. Maar wat als Feyenoord of Ajax op bezoek zou komen?

Op 1 maart 1987 vielen er vijftig gewonden bij de competitie wedstrijd FC Den Haag-Ajax. Bijna alle hekken werden gesloopt, de politie vreesde verdere escalatie en de arbiter staakte de strijd. Voor de gemeente Den Haag, eigenaar van het complex, een teken dat alleen drastische maatregelen het vandalisme zouden kunnen bestrijden. Het beleidsplan Voetbaltheater werd samengesteld, in nauwe samenwerking met de club en later ook met de supportersvereniging. De staanplaatsen moesten zitplaatsen worden, de hekken moesten verdwijnen. De zalvende theorie dat je agressie niet met agressie moest beantwoorden. Maak een klantvriendelijk produkt en de klant haalt geen rotstreken uit.

Danny Damman: “Natuurlijk heeft tot nu toe alles meegezeten. Maar toch geloof ik dat er een gedragsverandering te bespeuren valt bij de supporters. Ze hoeven niet meer in het hek te hangen.” Benny Tichem: “Wij wilden eerst geen zitplaatsen, maar uit respect voor Aad hebben we dat nu geaccepteerd. Elke keer als Den Haag vroeger won, lag de straat van Aad vol met geel-groene snippers. Zijn jaar bij Feyenoord was een vergissing, dat moet je hem vergeven.”

    • Jaap Bloembergen