Dadendrang

Bestuurders nemen graag afscheid van hun bedrijf met een Daad. Een laatste grote overneming geldt als ultieme kroon op hun werk. Voorzitter Vinken, die zijn pensionering nadert, liet zijn Elsevier-concern dit jaar fuseren met de Britse uitgever Reed. Akzo-topman Loudon, die volgend jaar vertrekt, probeert zijn bedrijf nu te koppelen aan het Zweedse Nobel.

Ook leiders van minder grote concerns zien groot worden als deugd. Verschillende uitgevers azen momenteel op Dagbladunie dat Elsevier wel wil verkopen. Tot de geïnteresseerden behoren Wegener en VNU. Maar Elseviers vraagprijs - ten minste een miljard gulden - ligt nog mijlenver van de circa 600 miljoen gulden die de markt aanvaardbaar acht.

Wegener-voorzitter Appeldoorn bevredigde zijn expansiedrang onlangs met de overname van Sijthoff Pers en mag binnenkort een belang nemen in de Fries-Gronings-Drentse Pers. Kleingeld, vergeleken met Dagbladunie. Maar Appeldoorn heeft nog vijf jaar voor hij met pensioen gaat.