Becker, Stich en Sampras sneuvelen in kwartfinales

PARIJS, 6 NOV. In de halve finales van het sterk bezette indoor-toernooi in de Parijse wijk Bercy ontbreken de grote drie. Pete Sampras, de aanvoerder van de wereldranglijst, werd gisteravond met 7-6 en 7-5 verslagen door Goran Ivanisevic. Michael Stich, oppermachtig in de laatste indoor-toernooien, knoeide tegen Stefan Edberg, die zich met bijna perfect tennis revancheerde voor drie recente nederlagen tegen de Duitser. En titelverdediger Boris Becker verloor van de Fransman Arnaud Boetsch. De vierde halve finalist is Andrei Medvedev, die in drie sets van Mark Woodforde won.

Het verlies van Becker was de grootste verassing. Becker begon de wedstrijd overtuigend en leek het gemakkelijk te zullen krijgen omdat Boetsch last had van een blaar onder zijn linkervoet. Becker won de eerste set, Boetsch de tweede. In de derde set verspeelde Becker zijn opslag bij 2-2, maar brak hij onmiddellijk terug. Vervolgens bleek Boetsch, een 24-jarige Parijzenaar, onverzettelijk. Hij maakte vijf breekkansen ongedaan en haalde na bijna twee uur en drie kwartier de tie-break. Boetsch verzilverde zijn eerste matchpunt. In de halve finale speelt hij tegen Medvedev, met zijn negentien jaar veruit de jongste kwartfinalist van Parijs-Bercy.

De 27-jarige Zweed Stefan Edberg, die na de geboorte van zijn dochter in juli voor het eerst sinds zeven jaar uit de top-vijf van de wereldranglijst was verdwenen, bereikte gisteren zijn oude niveau. Michael Stich ging ten onder met met 6-2, 5-7 en 6-2. De Duitser toonde zich een slecht verliezer. “Edberg speelde in alle opzichten beter dan ik, verder is er nauwelijks iets te zeggen over de wedstrijd.”

Edberg maakte een einde aan een opmerkelijke serie van Stich, die in de laatste zes weken acht wedstrijden tegen Zweedse tegenstanders had gewonnen. Daarbij waren drie overwinningen op Edberg, de laatste vorige week in Stockholm. Net als in de Zweedse hoofdstad verloor Stich in Parijs de eerste set. Edberg speelde vrijwel perfect service-volley-spel. Stich won de tweede set, toen hij op 5-5 zijn enige breekpunt direct benutte en daarna zijn service-game behield. Maar in de derde set haperde zijn opslag, het wapen waarmee hij dit jaar de toernooien in Stuttgart, Basel en Stockholm op zijn naam had geschreven. Edberg brak onmiddellijk en had daarna te maken met een tegenstander die vooral moeite had met zichzelf.