Amnesty bezorgd over politiegeweld Albanië

Amnesty International is bezorgd over de toename van schendingen van de rechten van de mens in Albanië, vooral over de toename van het politiegeweld tegen critici van de regering. Dat staat in een gisteren gepubliceerd rapport van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Amnesty, dat zich baseert op een ter plaatse uitgevoerd onderzoek, is dit jaar in Albanië door de politie een toenemend aantal keren “excessief geweld” gebruikt tegen vreedzame betogers, met name tegen aanhangers van de oppositionele (ex-communistische) Socialistische Partij. Dit geweld, aldus Amnesty, wordt officieel getolereerd. Demonstraties of tegendemonstraties van aanhangers van de regering worden doorgaans ongemoeid gelaten, zelfs als daarbij geweld werd gebruikt. In mei, juni en augustus vielen er bij afzonderlijke incidenten zelfs doden als gevolg van het politie-optreden. In één van de drie gevallen ging het om een man die tijdens zijn detentie door de politie was mishandeld.

Volgens Amnesty telt Albanië inmiddels weer een aantal gewetensgevangenen. Veertien mensen, onder wie de voormalige directeur van de Albanese radio en televisie, tevens bestuurslid van de Socialistische Partij, zijn veroordeeld tot straffen tussen vijftien dagen en vier maanden wegens deelname aan een niet-toegestane demonstratie. De leider van de Partij van Nationale Eenheid, Idajet Beqiri, werd in juli veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens “belastering van de president” in een artikel.

Amnesty International levert in het rapport ook kritiek op de toepassing van de doodstraf in Albanië. Dit jaar zijn zeker twee doodvonnissen voltrokken; het ging in beide gevallen om mannen die wegens moord ter dood waren veroordeeld.