Amerikaans offensief tegen EG over GATT

BRUSSEL, 6 NOV. De Amerikaanse ambassades in Europa hebbben uit Washington instructie ontvangen een tegenoffensief te openen tegen de “propaganda-campagne” van de EG met betrekking tot de GATT-onderhandelingen.

Dat blijkt uit een telegram aan de ambassades, waarvan de tekst in handen is gespeeld van het Franse persbureau AFP. Volgens de instructie moeten de ambassadeurs voor aanstaande maandag in de Europese hoofdsteden stappen ondernemen om duidelijk te maken dat de concessies van de EG slechts schijn zijn. De EG heeft haar voorstel de douanetarieven te verlagen als “zeer genereus” gepresenteerd. Volgens Washington gaan de toezeggingen van de EG, gedaan in juli in Tokio, veel minder ver dan eerder was beloofd. De Amerikanen willen door een snelle interventie van hun diplomaten voorkomen dat de Europese ministers van buitenlandse zaken tijdens hun vergadering maandag in Brussel de VS en Japan onder vuur zullen nemen.(AFP)