Ajax tegen de club van de wispelturige Faustino Asprilla

ROTTERDAM, 6 NOV. Parma, op 2 maart 1994 tegenstander van de Ajax in de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars, is de club van Faustino Asprilla. Wanneer deze Colombiaan zijn snelle passeerbewegingen en zijn atletisch vermogen laat zien, springen de aanhangers in het Stadio Ennio Tardini van gelukzaligheid. Zijn vaak fraaie doelpunten viert hij altijd met een salto. Asprilla groeide vorig seizoen uit tot een van de ontdekkingen in het Europese voetbal.

Asprilla is als de meeste Zuidamerikaanse talenten wispelturig. Met zijn grote panterstappen en enorme sprongkracht mag hij dan regelmatig voor vurig enthousiasme op de tribunes zorgen, wanneer zijn hoofd er niet naar staat is hij niet te genieten. Door een vreemd avontuur tijdens een familiebezoekje in Colombia raakte hij in het voorjaar aan zijn achillespees geblesseerd. Hij zou bij een vechtpartij betrokken zijn geweest. Maar niemand weet het zeker. Zeker was dat hij door die blessure de Europa-Cupfinale met Parma tegen Antwerp moest missen.

Parma won zonder Asprilla de Europa Cup voor bekerwinnaars door een 3-1 overwinning op de Belgen. Het was een slechte wedstrijd, waarin Parma de betere ploeg was, maar niet tot het spel kon komen waarmee de ploeg uit de provincie Emilia Romagna een reputatie in Italië verwierf.

Trainer Nevio Scala (ex-international en speler van Milan en Roma) staat bekend om zijn tactische vondsten. Hij werd in 1989 trainer van Parma. Hij laat hij zijn elftal aanvallend spelen, waardoor Parma wat betreft offensieve instelling de evenknie van AC Milan is geworden. Niet zo verwonderlijk overigens omdat ex-Milantrainer Arrigo Sacchi voor het eerst furore maakte als trainer van Parma. Daar introduceerde Sacchi het voetbal waarmee hij later met Van Basten, Gullit en Rijkaard bij Milan triomfen zou vieren.

Parma promoveerde pas onder Scala in 1990 naar de Serie A, de hoogste klasse waarin de club nog nooit had gespeeld. Dat was de verdienste van Scala en zijn aanvallende voetbal. In 1991 eindigde Parma al als zesde. In 1992 won de club al de Italiaanse beker. Dit seizoen lijkt Parma nog dichter bij de top te komen, mede doordat Milan verzwakt is. Al lijkt de kans op een titel door de versterking van Sampdoria en vooral Juventus klein.

Parma moet de komende maanden de Belg Georges Grün door een blessure missen. Hij is een van de sterkste spelers, mede door zijn rushes vanuit de verdediging. Zondag scoorde hij nog met een prachtig schot de openingstreffer tegen Inter. Naast Grün en Asprilla behoren de Zweed Thomas Brolin en de Italiaans Sandro Melli tot de uitblinkers.

Ajax werd gisteravond in Parma met gemengde gevoelens ontvangen als tegenstander in de kwartfinale. Trainer Scala reageerde nonchalant, voorzitter Giorgio Pedraneschi toonde zich geschokt. “Het belangrijkste voor mij is dat we niet tegen Torino hebben geloot”, sprak Scala lakoniek. “Dat wij Ajax hebben getroffen, maakt wij weinig uit. We wisten op voorhand dat we een lastige tegenstander zouden krijgen. Zwakke ploegen zitten er niet meer tussen.”

Voorzitter Pedraneschi keek behoorlijk tegen Ajax op. “Toen ik de naam hoorde, ging er een schok door mij heen. Ajax staat voor historie en ervaring. Maar het moeilijkste is vaak ook het mooiste.” Doelman Luca Bucci zag de loting redelijk positief in. “Ajax is een ploeg met veel ervaring. Daarvan kunnen wij alleen maar leren. Als we opnieuw de beker willen halen, zullen we ook van Ajax moeten winnen. Hoe moeilijk dat ook is.”

Verdediger Alberto Di Chiara noemde Litmanen de gevaarlijkste speler van Ajax. “We zullen vooral op hem moeten letten. Hij scoort bijna in elke wedstrijd. Maar Ajax draait natuurlijk niet alleen om Litmanen. Er lopen genoeg goede voetballers. Wat dacht je van Rijkaard? Die kennen we in Italië door en door.”

Ajax-trainer Louis van Gaal sprak op zijn beurt van de “slechtst denkbare loting”. Hij had Parma, net als Torino en Paris St. Germain, in het rijtje staan van 'ongewenste tegenstanders'. “Parma staat me bij als een zeer aanvallende ploeg, die met veel pressie kan spelen”, aldus Van Gaal. “Het is absoluut een sterk elftal. Asprilla en Melli maakten vorig seizoen in de bekerfinale de meeste indruk op mij.”