Zes Belgen dood door koolmonoxide

BRUSSEL, 5 NOV. In België zijn de afgelopen ten minste zes mensen overleden als gevolg van koolmonoxide-vergiftiging.

Ongeveer zestig mensen zijn in ziekenhuisen opgenomen of behandeld, van wie sommige in kritieke toestand verkeren. De golf van koolmonoxide-vergiftiging wordt geweten aan het zachte weer van de afgelopen dagen, waarbij - vaak verouderde - kachels op de laagste stand worden gezet en de verbranding niet optimaal is. Vooral bejaarden behoren tot de slachtoffers. Hetzelfde verschijnsel doet zich ook voor in het noorden van Frankrijk. In de departementen Nord en Pas-de-Calais overleden vier mensen en moesten meer dan 150 mensen worden behandeld in ziekenhuizen.

Volgens ruwe schattingen lopen in België jaarlijks honderden mensen koolmonoxide-vergiftiging op. Een zegsman van de Federatie van Belgische schoorsteenvegers wijt de problemen vooral aan “de erbarmelijke staat” van de schoorstenen in het land. Amper één procent van de Vlamingen laat jaarlijks de schoorsteen vegen, klaagt de man in De Standaard.