Wiegel blijft nog 'een paar jaar' in Friesland voor hij functie neerlegt

DEN HAAG, 5 NOV. Commissaris van de koningin van Friesland H. Wiegel heeft gisteren zijn uitspraak dat hij over “niet al te lange tijd” zijn functie neerlegt afgezwakt. Hij blijft wellicht nog enige jaren in Friesland voordat hij “heel wat anders gaat doen”.

Wiegel liet zich niet uit over de aard van zijn ambities, maar zegt dat hij wacht tot hij iets gepasts tegenkomt, “liefst iets op het snijvlak van politiek en bedrijfsleven”. “Maar nu moet u niet denken dat ik graag president-directeur van een schoenpoetsfabriek wordt,” zo zei Wiegel bij de presentatie van het boek Wiegel en het spel om de macht. Een ministerschap in een kabinet van CDA en VVD acht hij niet waarschijnlijk omdat de “verhoudingen in de VVD” dit nu niet zouden toelaten.

Wiegel wijst in het boek fractieleider Bolkestein aan als de politicus die zijn terugkeer heeft verijdeld. Bolkestein zou “achter mijn rug om” alles in het werk hebben gesteld om ere-lid Wiegel uit de Haagse politiek te houden.

De Friese commissaris neemt het op voor VVD-voorzitter Van Leeuwen die de schuld heeft gekregen van het feit dat de terugkeer mislukte. “Zij werd de kop van Jut, ze was de boodschapper die alles op de kop kreeg. Dat vind ik sneu”, zo zei Wiegel. Hij bepleit dat Van Leeuwen, die zich niet meer herkiesbaar heeft gesteld als partijvoorzitter, lid blijft van de Eerste Kamer. “Ik hoop dat men in de partij zo fatsoenlijk is om haar die positie niet te ontnemen. Je weet maar nooit hoe het loopt. Er gebeuren soms rare dingen”.

Bolkestein kon wegens verblijf in het buitenland niet reageren op de uitspraak van Wiegel. Een woordvoerder van de VVD noemt het “jammer” dat Wiegel deze uitlatingen heeft gedaan. “Als Wiegel echt wilde terugkeren, had hij dat ook kunnen zeggen en was het gebeurd”.

Bolkestein was door uitgeverij Scheffers niet voor de presentatie van het boek uitgenodigd, dat werd overhandigd door premier Lubbers. De VVD-leider zou graag zijn gekomen, zo liet hij weten, maar was niet welkom. Alleen mensen die aan het boek hadden meegewerkt werden door de uitgeverij uitgenodigd.