Studie naar grondrechten bosnegers in Suriname

PARAMARIBO, 5 NOV. De Surinaamse Anton de Kom-universiteit en de Universiteit van Amsterdam gaan onderzoek doen naar de grondrechten van Surinaamse indianen en boslandcreolen.

Het moet duurzame regels opleveren voor het grondrecht van bewoners van het binnenland, die nu formeel geen aanspraak kunnen maken op grond in tegenstelling tot bewoners van Paramaribo en het kustgebied. De onvrede daarover was een van de oorzaken van de jarenlange gewelddadigheden in het binnenland, die begonnen met de guerilla van het Junglecommando van Ronnie Brunswijk in 1986. De eerste fase van het onderzoek richt zich op de grondrechten van de boslandcreolen; de tweede fase betreft conflicten tussen het staatsrecht en lokaal recht in de gekozen gemeenschap; de derde en vierde fase hebben als onderwerp de grondrechten van indianen. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr A. Hoekema van de juridische faculteit van de universiteit van Amsterdam