Sterren ontvluchten vlammenzee

WASHINGTON, 5 NOV. Filmacteur Sean Penn heeft zijn huis van vier miljoen dollar in Malibu aan de kust in Zuid-Californië aan de vuurzee verloren. Hij deelde dat vroeger met zijn voormalige vrouw Madonna. Actrice Ali McGraw (Lovestory) zag haar villa ook in vlammen opgaan. Het huis van Bruce Willis en Demi Moore aan de Pacific Highway is gered. Hun Porsche is wel met as overdekt. Ook de huizen van Richard Gere, Ed Harris, Mel Gibson, Dick van Dyke, Barbra Streisand en Amy Madigan zijn gespaard gebleven.

Dinsdagnacht moesten al deze filmsterren snel evacueren, toen een van de talrijke bosbranden in Zuid-Californië hun exclusieve woonoord in Malibu aan de kust van de Stille Oceaan bedreigde. Bagage werd in Jaguars, Maserati's en Rolls Royces gesmeten en ze vertrokken. Popster Vince Neil van Motley Crue kon nog net zijn gouden en platina platen redden. De romanschrijver Richard Matheson wist ternauwernood zijn kat en een onvoltooid manuscript uit zijn huis te halen.

De 41-jarige Britse filmregisseur en scenarioschrijver Duncan Gibbins (van Fire with Fire, Third Degree Burn en Eve of Destruction) overleed nadat hij bij een poging zijn kat te redden voor 95 procent over zijn lichaam was verbrand. Gisteren werden er nog twee doden gevonden in een uitgebrande auto in Malibu.

De hete Santa Ana-winden van het vasteland hebben de vlammenzeeën in Zuid-Californië aangewakkerd. Veel vuren zijn door pyromanen aangestoken. Door weinig regenval is veel gras verdroogd en zijn bomen verdord op de bergen en in de canyons. Door de wind uitgedroogde naaldbomen en struiken explodeerden soms in de voortrazende vlammen. Door verandering van windrichting is de Californische brandweer nu vrijwel overal het vuur meester. In Zuid-Californië zijn er duizend huizen verloren gegaan en beloopt de schade volgens schattingen circa 1 miljard dollar. Tijdens een televisietoespraak heeft president Clinton aan deze voor hem uiterst belangrijke deelstaat federale hulp beloofd.

In het hele land zijn de vele vuren in Californië een belangrijke bron van vermaak, vooral ook omdat de lijst van gedupeerden veel weg heeft van een Who's who in Hollywood. De Amerikaanse televisienetten besteden uren aan de strijd tegen de vlammenzeeën in de enclaves van beroemdheden.