Sotheby's verkoopt 88 Picasso's

ROTTERDAM, 5 NOV. Een veiling bij Sotheby's in New York van 88 tekeningen, schilderijen en sculpturen van Picasso heeft in totaal 32 miljoen dollar opgebracht. De hoogste prijs, 4,4 miljoen dollar, werd betaald voor het schilderij Femmes et enfants au bord de la mer uit 1932, dat was geschat op maximaal 3,5 miljoen. Het werd gekocht door een Amerikaanse verzamelaar. Het schilderij was in 1967 op een Picasso-tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien.

De geveilde werken zijn in een periode van dertien jaar verzameld door de in Zwitserland wonende Amerikaan Stanley J. Seeger. De meeste zijn gemaakt in de eerste helft van deze eeuw. Seeger kocht meestal op veilingen. Hij toonde voorkeur voor stukken die Picasso cadeau had gedaan aan vrienden, in het bijzonder aan de schrijfster Gertrude Stein, en voor werken die verzameld waren door de Engelse kunsthistoricus Douglas Cooper. Anderhalf jaar geleden besloot hij zijn collectie te verkopen.

De gehele verzameling was geschat op maximaal 31,5 miljoen dollar. Alle werken gingen gisteravond van de hand, 46 brachten meer op dan de geschatte waarde, 21 bleven eronder. De meeste lotnummers werden gekocht door Amerikaanse en Europese handelaars, onder wie veel Zwitsers. De op een na hoogste prijs werd betaald voor Verre, bouquet, guitare, bouteille, een schilderij dat tussen 2,5 en 3,5 miljoen dollar had moeten opbrengen, maar voor 2,3 miljoen dollar werd gekocht. Ook dit schilderij werd in 1967 in Amsterdam geëxposeerd. Cartes à jouer, paquet de tabac, bouteille, verre - schatting 1,5 tot 2 miljoen - bracht 2,1 miljoen dollar op. Beide schilderijen werden gekocht door Heinz Berggruen, een verzamelaar met een grote collectie Picasso's die hij in langdurige bruikleen heeft afgestaan aan de National Gallery in Londen.

De verkoop van de Picasso's maakte deel uit van de grote najaarsveilingen in New York, die op 9 november worden voortgezet met een veiling van moderne kunst bij Christie's.