Omzet metaal licht omlaag

ROTTERDAM, 5 NOV. De omzet in de Nederlandse metaalindustrie is dit jaar gedaald met één procent. Het aantal werknemers in deze sector daalt naar alle waarschijnlijkheid met zes procent. De dalingen zijn sterker dan de werkgevers in de metaalindustrie, verenigd in de FME, hadden verwacht.

Dit heeft FME-voorzitter J. van den Akker gistermiddag in zijn jaarrede gezegd. Vorig jaar waarschuwde hij al voor de verslechterende economische omstandigheden in de metaal- en elektrotechnische industrie. De voorzitter verwachte toen voor 1993 een omzetstijging van “slechts” twee procent en een daling van de werkgelegenheid met eveneens twee procent.

In zijn jaarrede spreekt Van den Akker opnieuw negatieve verwachtingen uit. Onderzoek van de FME zou hebben uitgewezen dat het aantal werknemers in de branche volgend jaar met 3,5 procent zal dalen. “We zijn in één klap de groei van eind jaren tachtig kwijt. De werkgelegenheid in de metalelektro-industrie is in drie jaar tijd met bijna dertien procent gedaald”, aldus Van den Akker. Eind vorig jaar telde de FME 1.250 ondernemingen waarbij in totaal 250.000 mensen werkten.

Van den Akker waarschuwde voor vergaande centrale akkoorden tussen vakbeweging, werkgevers en overheid. “Dergelijke afspraken moeten uiterst terughoudend zijn.” Twee maanden geleden keerde de FME zich tegen de afspraak die centrale werkgevers- en werknemersorganisaties over uitbreiding van deeltijdwerk hebben gemaakt.