Minder huisvuil in zakken, meer geld in de portemonnee

DEN HAAG, 5 NOV. Huisvuil wordt handel: wie weinig vuilniszakken vult zal minder geld kwijt zijn. Gemeenten mogen binnenkort hun inwoners laten betalen voor de hoeveelheid afval die ze aanbieden. Probleem is echter: hoe voorkom je dat je buurman zijn vuil in jouw container gooit?

Een aantal gemeenten kan voor huisvuil al het principe “de vervuiler betaalt” hanteren. Minister Alders (VROM) maakte gisteren bekend dat gemeenten die nu nog verplicht zijn één vast bedrag voor afval te heffen, binnenkort ook vuil per kilo mogen afrekenen.

De manier waarop gemeten wordt hoeveel huisvuil iemand in een week heeft geproduceerd kan per gemeente verschillen. De ene gemeente rekent een bedrag per kilo huisvuil, de andere gemeente telt het aantal vuilniszakken of minicontainers dat per huishouden wordt aangeboden. Ook de hoogte van de heffing kan in de toekomst per plaats verschillen.

In de gemeente Oostzaan betaalt een inwoner een basisbedrag van 109,20 gulden en 43 cent voor elk kilo huisvuil die in zijn container zit. De vuilniswagens in Oostzaan zijn uitgerust met speciale apparatuur om bij elke opgeladen container exact het gewicht aan huisvuil vast te stellen. Daarvoor zijn alle containers voorzien van een ingebouwde chip met gegevens over de eigenaar. Een boordcomputer in de cabine verwerkt alle gegevens.

De eerste rekening bleek voor veel Oostzaners hoger dan het bedrag dat ze gewend waren voor het ophalen van afval te betalen. Al snel ontstond er 'afvaltoerisme'. Huisvuil werd in de polder of in de container van de buurman gedumpt.

Minister Alders zei gisteren in een overleg met de Tweede Kamer dat het met het afvaltoerisme “wel zal meevalllen”. Volgens hem toont onderzoek aan dat de meeste mensen gewoon meedoen en dat er minder afval wordt geproduceerd.