'Lotgenotencontact' van zeer groot belang

ROTTERDAM, 5 NOV. Gespreksgroepen en hulpdiensten voor patiënten met dezelfde ziekte of handicap, hebben een besparend effect op de consumptie in de gezondheidszorg. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie (NP/CF).

Wie deelneemt aan 'lotgenotencontact' gaat minder vaak naar de huisarts en specialist, heeft minder medicijnen en hulpmiddelen nodig en voelt zich in het algemeen beter. Bovendien neemt door contact met lotgenoten de deelname aan de arbeidsproces toe en worden de patiënten gestimuleerd aan sport te doen.

Voor het onderzoek zijn zeventig deelnemers aan en begeleiders van gespreksgroepen en hulpdiensten ondervraagd door het onderzoeksbureau WESP. Ze zijn onder meer lid van patiëntenorganisaties voor kanker, reuma, hoofd- en nekletsels, gewichtsproblemen en ouders van motorisch gehandicapte kinderen.

Volgens het onderzoek zijn patiënten die praten met lotgenoten mondiger dan andere patiënte. “In tegenstelling tot de opvatting dat mondige patiënten lastig en duur zijn, blijkt dat zij juist verantwoord en minder consumeren”, aldus het rapport. Zo worden onder meer operatieve ingrepen en het ten onrechte in de WAO belanden, voorkomen. “Je moet de artsen weten te bespelen, want anders bespelen ze jou”, verklaarde een begeleider. “Ben je rustig en nuchter, dan kamp je met onverwerkte problemen, want met zo'n ernstige ziekte kun je zo niet reageren. Stel je je betrokken en open op, dan krijg je het etiket hysterisch of emotioneel. In beide gevallen word je afgeschat en kun je je werk wel vergeten.”

Door het contact met medepatiënten leren zieken hun aandoening te accepteren. Dat voorkomt overbelasting, nieuwe vaardigheden kunnen worden aangeleerd. “Ramen lappen was mijn hobby”, verklaarde een patiënt. “Het huis moets schoon voor dat ik ging rusten. En ik had steeds maar pijn. De groep lachte me uit en dan ga je nadenken: wat is belangrijker, de ramen schoon of pijn. Mijn man doet nu de ramen en als ik rust nodig heb neem ik geen pijnstiller maar een warme douche en ik ga liggen. Ik denk nu eerst aan mezelf.”