Lieve Varkenssnoeten

Roel Rozenburg: Wij houden van dieren. Uitgegeven door Menno van de Koppel. 64 blz. Prijs ƒ 50,-.

Tussen de dierenfoto's van Roel Rozenburg zijn ook een paar erg verdrietige. Gewatergolfde honden met strikjes in hun haar, een omgehakte boom, onherstelbaar kapot, die wordt nooit meer heel; geplukte kippen hangend aan een haak, een dode muis in een toegeklapte val. Sommige mensen vinden dat je daar naar moet kijken omdat het er is, maar dat weet ik zo ook wel en ik probeer juist om er niet de hele tijd aan te denken.

Zelfs sommige foto's waar ik wel telkens naar kijk zijn eigenlijk ook niet vrolijk, zoals die twee lieve varkenssnoeten, zo teder met die kleine haartjes, maar ze zitten zo te zien in een kist waar alleen hun snuit maar uit komt zonder dat ze iets kunnen zien. En het eenzame schaap: waarom ben ik hier? Wat gaan jullie met me doen?

Dan kijk ik nog het liefst naar de hond in het zwembad ('hij was een hond en tegelijk een matroos'). Hij heeft net een baantje getrokken. Wie doet me dat na? Ik ben kampioen hondenzwemmer! Klets-kleddernat maar met een onverwoestbaar humeur. Waar is de feestcommissie? Zal ik het nog eens doen? Krijg ik dan een medaille?

    • Rudy Kousbroek