Laatste afscheid van Fellini

ROME, 5 NOV. In een grijze mist en begeleid door het applaus van zijn geboortestad Rimini is Federico Fellini gistermiddag bijgezet in het familiegraf.

Na het afscheid door Rome, dinsdag in de studio waar de zondag overleden regisseur zijn films heeft gemaakt en woensdag met een uitvaartmis, hebben in de badplaats Rimini nog eens tienduizenden afscheid genomen van Fellini. Naar schatting veertigduizend mensen hebben woensdagavond en donderdagochtend de rouwkapel bezocht waar Fellini was opgebaard. En twintigduizend man waren gekomen voor Fellini's laatste tocht: van het plein waar zijn goede vriend Sergio Zavoli, hoofdredacteur van de krant Il Messaggero, een rede hield, naar het graf waar zijn ouders zijn begraven.

Mensen gooiden bloemen uit het raam terwijl de stoet passeerde, en bij de bioscoop Fulgor waar Fellini zijn liefde voor de film heeft ontwikkeld, werd even halt gehouden. Vanavond wordt daar de film Amarcord gedraaid, waarin Fellini herinneringen ophaalt aan zijn jeugd in Rimini.

Fellini's zuster Maddalena liep vooraan in de stoet, die door de stad trok onder begeleiding van het geklik van de paparazzi - een woord dat is ontleend aan de naam van de fotograaf in Fellini's film La dolce vita. Zijn vrouw, de actrice Giulietta Masina, was in Rome gebleven. De artsen vonden haar te zwak voor de tocht naar Rimini en de emoties.

“Het verscheiden van Fellini heeft iets onnatuurlijks, alsof je 's zomers ineens niet meer de krekels kan horen, de zee, de vogels,” zei Zavoli in zijn toespraak. “Maar we blijven verwachten dat uit de verte zijn stoet personages te voorschijn komt: vrouwen als potvissen, priesters als geestesverschijningen, schepen als kastelen, en dan fuga's van Bach en clownsmarsen, onschuldige grappen en harde spot, bedekte hemels en blauwe sneeuwvlokken in de lente.”

“Ze hebben hem immoreel en moralist genoemd, katholiek en communist, een estheet en een populist,” zei Zavoli. “Maar hij was boven alles een mens, een waarnemer, een artiest.”

    • Marc Leijendekker