Kunstroof blijkt in scène gezet

DEN HAAG, 5 NOV. De diefstal van 22 schilderijen die verzekerd waren voor een bedrag van in totaal 1,3 miljoen gulden, afgelopen zomer uit een particuliere woning in Wassenaar, blijkt in scène te zijn gezet om de verzekering op te lichten. Dit bevestigt de Haagse officier van justitie mr. F.P.M. Slits.

De verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden heeft in samenwerking met politie en openbaar ministerie ontdekt dat de schilderijen van Mauve, Maris, Israels en andere Haagse School-schilders die als gestolen waren opgegeven, helemaal niet bestaan. De verzekeraar kreeg argwaan toen er geen enkele foto van de gestolen werken bleek te zijn. Wel was er een expertiserapport van de gerenommeerde Haagse kunsthandelaar P. van V. van B., een expert op het gebied van de Haagse School.

Behalve de kunsthandelaar zijn ook de 'bestolene', H.J. ter H., en een handlanger aangehouden op verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte. De kunsthandelaar zou tot het opmaken van een vals rapport zijn overgegaan in verband met financiële problemen. Hij had met Ter H. afgesproken dat die de verzekeringspenningen zou besteden aan de aankoop van schilderijen in zijn kunsthandel. De kunsthandelaar is na zijn bekentenis weer vrijgelaten. Ter H. en zijn handlanger R., die voor inbraaksporen in ter H.'s woning moest zorgen, zijn nog in voorlopige hechtenis.

De verdachte kunsthandelaar verwees vanochtend voor commentaar naar zijn perswoordvoerster, die verklaarde: “Hij heeft een fout gemaakt. Dat geeft hij helemaal toe. Hij begrijpt zelf niet waarom hij in deze zaak betrokken is geraakt.”

De schilderijenroof werd in juli door de Centrale Recherche Informatiedienst de grootste (onopgeloste) diefstal genoemd die ooit bij een particulier in Nederland was gepleegd.