Koers Hoogovens omhoog op zwaar afkalvende beurs

AMSTERDAM, 5 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers positief op het bericht dat Hoogovens met een aandelen-emissie komt, waardoor de koers van het staalconcern steeg. Het aandeel Hoogovens vormde daarmee een uitzondering op de beurs, die vanmorgen stevige koersverliezen noteerde.

AMSTERDAM De aandelenkoersen die de laatste weken record na record boekten, lieten vanmorgen een flinke veer. Beleggers besloten om de koerswinsten te verzilveren door de verkoop van hun stukken. “Een gezonde correctie”, noemde een handelaar het vanmorgen. De EOE-index van de 24 meest actieve aandelen daalde rondom het middaguur tot 384,48 punten, tegen een slot van 391,37 punten gisteren. Op het laagste punt noteerde de EOE zelfs even 383,55 punten, terwijl gisteren nog een hoogterecord aller tijden werd geboekt op 391,90 punten. Frankfurt stond op 55 punten verlies, Londen had 40 punten ingeleverd en Wall Street was gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag ruim 35 punten lager.

Het aandeel van het staal- en aluminiumconcern Hoogovens trok zich niets aan van de andere aandelen en steeg met 1,80 gulden tot 47,90 gulden. Hoogovens maakte gisteren bekend samen met huisbankier ABN Amro voor 300 miljoen gulden aandelen te willen uitgeven tegen een nog onbekende koers. Daardoor dreigt verwatering van de winst, want de totale winst moet over meer aandelen worden uitgesmeerd. Analist S. Bergakker van Iris Effectenresearch schat de uitgiftekoers heel voorzichtig op 35 tot 40 gulden. Dat betekent dat 7,5 tot 8,5 miljoen nieuwe aandelen moeten worden uitgeven, een verwatering van de winst met ongeveer 30 procent. Bergakker: “Bij een geschatte winst in 1994 van 1 gulden per aandeel, betekent dit dat deze winst terugloopt tot 60, 70 cent. Anderzijds betekent de emissie een verlichting van de rentelasten en is 300 miljoen gulden niet heel veel op een eigen vermogen van 1,8 miljard gulden. Alles bij elkaar is de emissie heel positief”.

Het Damrak vertoonde voor het overige de aanblik van een slagveld met dalingen, die in lange tijd niet zo grote afmetingen hadden aangenomen. Unilever gaf 2,10 af op 212,80 gulden, Koninklijke Olie 1,60 op 202,80 gulden, Akzo 2,70 op 196,80 gulden, KLM 1,60 op 40,10 gulden en Philips 1,20 op 40,20 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street hebben gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag een flinke klap gekregen. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen daalde met 36,89 punten naar 3.624,98 nadat woensdag een verlies van dezelfde omvang was geleden. Het koersgemiddelde kwam daardoor 73 punten ofwel twee procent onder het recordslot van dinsdag. Handelaren schreven de ommekeer op de beurs toe aan de verwachting dat de rente gaat stijgen nu de Amerikaanse economie steeds meer tekenen vertoont van groeiversnelling.

TOKIO Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio sterk omlaag gegaan. Vanmorgen zakte de Nikkei-index van de 225 fondsen met 359,33 punten of 1,8 procent tot 18.590,46 punten.

De daling van de aandelenkoersen wordt toegeschreven aan het uitblijven van tekenen die wijzen op een herstel van de Japanse economie. De beleggers raken daardoor ontmoedigd en doen hun aandelen van de hand.