KNAPPERIGE ZWEZERIK

Dat er in de gastronomische Larousse juichend over dit orgaanvlees geschreven wordt zal niemand verbazen. Maar ook de grote Winkler Prins encyclopedie besteedt aandacht aan de culinaire betekenis: “De kalfszwezerik die uit twee door een dunne streng verbonden, blanke delen van elk 200 à 300 gram bestaat, vormt een hooggewaardeerde delicatesse, die gepocheerd, gebakken of gesmoord gegeten wordt”.

Voor een hoofdgerecht voor 4 personen is nodig:

750 gram kalfszwezerik

200 gram bacon

50 gram boter

zout, peper

Zet de zwezeriken een uur in iets gezouten water. Spoel ze af en kook ze ongeveer 10 minuten in schoon water. Laat de zwezeriken afkoelen en verwijder vliesjes en adertjes. Snijd het vlees in gelijke porties en rol deze in plakken bacon. Bak de ingepakte zwezeriken circa 15 minuten in een beetje boter tot de bacon knapperig en het vlees gaar is. Smakelijk bij dit gerecht: tagliatelle waar wat room door is geroerd.

    • Anne Scheepmaker