Justitie start onderzoek bij Rabo in Hulst

ROTTERDAM, 5 NOV. Het openbaar ministerie in Middelburg heeft een onderzoek gestart naar strafbare feiten die gepleegd zouden zijn door Rabobank in Hulst te Zeeuws-Vlaanderen. Dit heeft de hoofdofficier van justitie in Middelburg, mr. J.M. Huigen, vanochtend gezegd.

Rabobank Hulst is in opspraak geraakt wegens dubieuze transacties in geheel Nederland met cliënten die in aanraking zijn geweest met justitie. Huigen: “Het is een zeer ingewikkelde zaak. Bij een burgemeester die tegen een boom is gereden spreken de feiten veel meer voor zich. Hier zal pas na een groot onderzoek conclusies kunnen worden getrokken. Wij hebben in samenspraak met de politie toch gemeend onze stap bekend te moeten maken.”

Huigen sluit niet uit dat het onderzoek zich uitstekt tot meerdere kantoren van Rabo in Zeeuws Vlaanderen. Eerder werd bekend dat ook Rabo in St. Jansteen hypothecaire leningen had verstrekt aan mensen die Rabobank Nederland juist niet tot klant wenste te hebben.

Justitie in Middelburg heeft eerder een poging gedaan strafbare feiten te vinden in een zaak waarbij Rabobank Hulst betrokken was, maar dit heeft niet tot vervolging geleid. De toemalige officier van justitie Stein is naar Sint Maarten vertrokken.

De problemen bij Rabo Hulst worden in verband gebracht met hun klant, G. Cok, die als 'financiële Johan Cruyff' te boek staat. Cok heeft nauwe zakelijke connecties met de grootste porno-handel in Nederland, Scala Agenturen te Amsterdam.

Volgens het weekblad Elsevier, dat deze week een artikel aan de connectie tussen Rabo en Cok wijdt, heeft Cok geprobeerd mafia-baas Klaas Bruinsma aan Rabo te koppelen. Uit de gegevens van de kamer van koophandel blijkt dat vlak na de moord op Bruinsma in 1991, de directeur van Rabobank Hulst op non-actief is gezet. Hij zou niet strafbaar zijn, omdat toen de wetgeving om witwaspraktijken tegen te gaan onvoldoende was, en kreeg volgens Elsevier van Rabo een afvloeiingsregeling van 600.000 gulden.

Rabobank had vanochtend pas kennis genomen van het voornemen van justitie een onderzoek te willen doen. Rabo zegt volledige medewerking te geven, maar zegt tegelijk 'het volste vertrouwen' te hebben in het zittende bestuur van Rabobank Hulst.

Rabobank Nederland heeft zelf de interne accountantsdienst ingeschakeld, maar na vervanging van het volledige bestuur van Rabobank Hulstin 1991, zijn geen ongebruikelijke transacties aan het licht getreden, aldus de woordvoerder.