Japan levert Amerikanen tips om beter te concurreren

TOKIO, 5 NOV. Japan heeft de Verenigde Staten 38 tips aan de hand gedaan om de internationale concurrentiekracht van de Amerikaanse economie te verbeteren en meer produkten te verkopen in Japan.

De adviezen variëren van salarisverlaging voor Amerikaanse topmanagers, extra cursussen Japans aan Amerikaanse universiteiten en middelbare scholen tot harder werken in Japan zelf aan de verkoop van Amerikaanse produkten.

Volgens berichten in Japan, op de dag dat bekend werd dat het overschot op de lopende rekening van de Japanse betalingsbalans verder is gestegen, deed Tokio Washington de suggesties in geschreven vorm aan de hand tijdens de bilaterale handelsbesprekingen vorige maand in de Japanse hoofdstad.

Andere tips zijn Amerikaanse bedrijven 'after sales service' laten geven aan consumenten in de VS, een bepaald percentage van de omzet beschikbaar laten stellen voor training en onderwijs van Amerikaans personeel, zoals ook in Japan gebeurt, meer staf aanstellen op vertegenwoordigingen in Japan van het Amerikaanse ministerie van handel en van afzonderlijke Amerikaanse staten en Amerikaanse bedrijven die exporteren naar Japan belastingvoordelen geven.

Ook stelt Japan voor om Amerika ontwikkelingshulp te geven. Zo zou de Japanse Ontwikkelingsbank samen met de Amerikaanse Export-Import Bank extra kredieten beschikbaar moeten stellen voor president Clinton's plan de verwaarloosde infrastructuur in de VS te verbeteren.

Volgens het Japanse ministerie van internationale handel en industrie zijn de voorstellen gebaseerd op het idee dat de VS zich zelf moeten helpen en dat dat onmisbaar is voor het verminderen van het handelstekort met Japan.

Volgens Tokio zijn sinds de bilaterale handelsbesprekingen onder president Bush, waarbij Amerika Japan tal van beloften deed om zijn economie weer in orde te brengen, nog maar weinig vordering door de Amerikanen gemaakt. Zo keren Amerikaanse bedrijven nog steeds bizar hoge salarissen uit aan topmanagers, ook als het slecht gaat met hun bedrijf. Alleen bij de uit de hand gelopen overheidsschulden heeft het Congres de eerste stappen gezet tot sanering. De VS zijn het land met de grootste buitenlandse schuld in de wereld en Japan is het land met het grootste buitenlandse tegoed, vooral van Amerika. De nieuwe Japanse regering komt binnenkort met voorstellen om de gesloten Japanse markten te dereguleren, voorstellen waar de Amerikanen al jarenlang om vragen.