Israel 'zet alles op alles' voor snelle vrede met Jordanië

JERUZALEM, 5 NOV. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, heeft dinsdag in het geheim de Jordaanse koning Hussein ontmoet om de laatste bijzonderheden te bespreken van een vredesverdrag, aldus Israelische officiële bronnen die door radio Israel werden geciteerd.

De twee landen hebben 14 september in Washington al een 'agenda voor vrede' getekend, een dag na de ondertekening van een akkoord tussen Israel en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO). Daarop was een 'geheime' ontmoeting tussen koning Hussein en premier Rabin gevolgd.

De Israelische minister van huisvesting, Benyamin Ben-Eliezer, bevestigde de ontmoeting, die in Aqaba zou hebben plaatsgehad, indirect. “We zetten alles op alles om Jordanië in een situatie te brengen dat het niet langer afwacht”, zei hij. Tussen Jordanië en Israel bestaan niet veel problemen, maar koning Hussein heeft tot dusverre niet de stap van een vredesverdrag willen zetten, zonder vooruitgang in het Syrisch-Israelische vredesoverleg. Wat dat betreft herinnerde Ben-Eliezer eraan dat er “sinds lange jaren een de facto vrede tussen onze twee landen bestaat”.

Een adviseur van minister Peres, Uri Savir, zei vandaag “in de komende maanden” vooruitgang in de onderhandelingen met Syrië te verwachten. Nadat Peres zich dinsdag had laten ontvallen dat de Israeliërs zich die dag moesten herinneren, was een golf van speculaties losgebarsten over een ophanden zijnde doorbraak met Syrië.

Savir, die heeft deelgenomen aan de geheime onderhandelingen in Oslo die tot het akkoord met de PLO leidden, gaf aan dat er géén dergelijke besprekingen met de Syriërs aan de gang zijn met de mededeling dat “we bereid zijn in Damascus, in Jeruzalem, in Parijs discreet te praten”.

Officieel hebben Syrische leiders meegedeeld geen geheime besprekingen te willen voeren. (Reuter, AFP)