In 1994 besluit over fusie beurs, optiebeurs

AMSTERDAM, 5 NOV. De fusie tussen de Amsterdamse effectenbeurs en de optiebeurs komen halverwege volgend jaar met een voorstel tot een fusie. Dat is de uitkomst van de gezamenlijke vergadering die besturen van de Vereniging voor de Effectenhandel (aandelenbeurs) en de European Option Exchange (EOE Optiebeurs) gisteren hadden.

Eerder deze week rekenden ingewijden erop dat effectenbeursvoorzitter B.F. baron van Ittersum en directeur J. Kuiper van de optiebeurs met een voorstel tot vergaande samenwerking zouden komen. Gisteren werd duidelijk dat het Joint Executive Commitee, het samenwerkingsberaad van beide beurzen, pas in juli 1994 met een dergelijk voorstel komt. “Het is niet zo dat er sprake is van een vertraging in het proces. In tegendeel, beide partijen hebben gisteren vastgesteld dat er aan een samengaan meer voordelen dan nadelen zitten. Dat is juist positief. Tegelijkertijd is er wel gezegd dat er dan een gezamenlijke strategie moet worden ontwikkeld”, zei een beurswoordvoerder vanmorgen.

De besturen van beide beurzen stellen deze gezamenlijke strategie als voorwaarde voor het samengaan. Alleen dan kan namelijk optimaal worden geprofiteerd van de kostenbesparingen die een fusie oplevert. Volgens een rapport van Coopers & Lybrand kunnen de beurzen gezamenlijk maximaal 9 miljoen gulden besparen op een begroting van 110 miljoen gulden (optelsom van begrotingen beide beurzen). Kostenbesparingen zijn te onder meer te verwachten bij de dienstverlening, marketing, regelgeving en controle. “De verwachte besapringen zullen slechts gerealiseerd kunnen worden indien het beleid van de beurzen op elkaar wordt afgestemd”, meldt het gezamenlijke persbericht waarschuwend.