Hoogtebehoefte

Ken je iemand met hoogtevrees? Die is dan niet te benijden. Als er een nieuwe lamp in het plafond moet worden gedraaid gaat hij liever niet de keukentrap op. Als z'n vrienden op vakantie over een wenteltrap naar het hoogste puntje van de toren willen klimmen, breekt het zweet hem uit en vlucht hij naar het terras van een café. En een vliegtuig krijg je hem helemaal niet in. Als hij erin zit zal het neerstorten. Dat weet hij zeker.

Het omgekeerde komt ook voor. Mensen die het liefst heel hoog in de lucht zijn. Bergbeklimmers natuurlijk, die vooral. Maar je hebt ook waaghalzen die zich het liefst aan een parachute naar beneden storten. De gierende wind langs hun wangen, dat is het opperste geluk.

Lang geleden kende ik een man die geen bergen beklom en ook niets van een parachute moest hebben. Maar hij had wel een grote behoefte aan hoogte. Hij wilde zich steeds in de lucht verheffen. Z'n voeten moesten zo ver mogelijk van de vloer.

Zijn huis stond midden in een groot bos. Hij klom wel eens in een boom, maar dat was hem nog veel te laag. Op een goede dag kreeg hij een schitterend idee.

In de tuin begon hij een toren te bouwen. Als hij van zijn werk thuis kwam ging hij meteen aan de slag. Hij gebruikte beton dat hij in een kruiwagen naar zijn steeds hoger wordende toren reed. Over zijn zelfgemaakte wenteltrap liep hij naar de top.

Steeds maakte hij er nog een paar treden bij. En ten slotte stak de toren boven alle bomen uit. Kilometers ver kon hij nu zien. Bij helder weer zag hij de zee en de kerken van alle grote steden in de omtrek.

Jammer genoeg moest hij ook wel weer eens naar binnen. Hij kon niet de hele dag op die toren blijven zitten. Maar hij had de smaak van de hoogte nu zo te pakken dat hij in zijn eigen huis soms geen genoegen meer nam met de vloer.

Als hij ergens over moest nadenken bouwde hij snel een toren van een paar dingen die hij in de kamer bij elkaar graaide.

En zo zien we hem hier nu terwijl hij diep nadenkt over de huur die hij nog aan zijn huisbaas moet betalen.

Z'n laatste geld had hij uitgegeven aan die toren in de tuin.

    • K. Schippers