Hella S. Haasse

Ik maak kenbaar wat bestond. Leven en werk van Hella S. Haasse. Schrijversprentenboek 35. Uitgeverij Querido in samenwerking met het Letterkundig Museum. 136 blz. Prijs: 39,90.

Wie het werk van Hella Haasse alleen maar kent van horen zeggen, kan zijn voordeel doen met het Schrijversprentenboek dat ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag verscheen, Ik maak kenbaar wat bestond. Hierin zijn degelijke beschouwingen opgenomen van Kees Snoek, Doeschka Meijsing, Rudi van der Paardt en Nelleke Noordervliet over haar Indische, haar 'fictieve' en haar historische romans. De ruime samenvattingen van bijna al haar boeken zouden de leeslust wel eens kunnen opwekken.

Maar het aardigst in dit Schrijversprentenboek zijn toch wel de prenten. De foto's, de briefjes, de documenten, de stukjes manuscript, de boekomslagen. Mooi en interessant zijn de portretten van Haasse: als dochter, scholier, actrice, echtgenote, moeder en grootmoeder, en natuurlijk vooral als schrijfster. Het bekendst is waarschijnlijk nog steeds de novelle Oeroeg, die in 1948 anoniem verscheen als boekenweekgeschenk. De lezers mochten raden wie de auteur ervan was. Zij konden kiezen uit negentien namen, onder wie Mr. L. de Bourbon, Willy Corsari, Kathinka Lannoy, B. Rijdes, Helma Wolf-Catz en A. Jurriaan Zoetmulder. “Van de ruim 24.000 inzenders hadden slechts 672 het goed,” meldt een van de fotobijschriften. Zo raar was het niet dat 'slechts' 672 lezers goed gokten, want vóór Oeroeg had men Haasse alleen kunnen kennen van de dichtbundel Stroomversnelling uit 1945 en van de in opdracht geschreven jeugdroman Kleren maken de vrouw (1947) in de reeks Carrière-boeken.

    • Janet Luis