Fraude in kwart van bedrijven

ROTTERDAM, 5 NOV. Eén op de vier bedrijven met meer dan twintig werknemers heeft de laatste drie jaar te maken gehad met verduistering van geld of goederen. Door de fraude hebben de betrokken bedrijven ten minste 266 miljoen schade geleden. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 300 ondernemingen door de afdeling 'forensic accounting' van KPMG.

Uit de 25.000 aan het licht gekomen fraudezaken blijkt dat bedrijven die met verduistering te maken hebben gehad binnen hun onderneming gemiddeld drie gevallen kennen. In de detailhandel en horeca ligt dit aantal op ruim vier. Volgens KPMG zijn Nederlandse managers veel te nonchalant bij het signaleren van fraude binnen hun bedrijven. Hoewel tweederde van de bedrijven fraude wel beschouwt als een toenemend probleem en er van uitgaat dat het aantal fraudezaken in de toekomst sterk zal toenemen. Als belangrijkste oorzaken daarvan worden gezien een toenemende normvervaging en algemeen slechtere econmomische onmstandigheden.

In 22 procent van de gevallen was het management zelf betrokken bij een geval van fraude. De rest van het personeel is verantwoordelijk voor 54 porcent van de fraudegevallen, terwijl 24 procent van de verduisteringen wordt toegeschreven aan derden. Voor 41 procent leidde een fraudeontdekking tot ontslag op staande voet. In 39 procent van de gevallen werden de betrokken medewerkers intern aan de schandpaal genageld. Bij 33 procent van de gevallen werd de politie ingeschakeld.