Files bij carpoolstrook door kleine ongelukken

MUIDEN, 5 NOV. Langere files op de A1 bij Muiden zijn volgens Rijkswaterstaat niet het gevolg van verkeer dat vanaf de carpoolwisselstrook bij Muiden de A1 oversteekt naar een 700 meter verderop gelegen afslag. De langere files die op het weggedeelte sinds de opening van carpoolwisselstrook worden gesignaleerd, zijn volgens Rijkswaterstaat het gevolg van kleine ongelukken die zich hebben voorgedaan.

De lengte van de files in de ochtendspits zijn sinds de opening van de strook op sommige dagen toegenomen van de gebruikelijke 4 tot 6 kilometer naar 7 tot 9 kilometer. In verband met de files heeft Rijkswaterstaat de carpoolstrook afgelopen maandag en gisteren een uur langer opengehouden.

Volgens de Algemene Verkeersdienst in Driebergen is het invoegen wel een probleem. Met name voor automobilisten die van de carpoolstrook komen en na 700 meter de afslag richting Bijlmer willen nemen, ontstaan problemen. In korte tijd moeten ze drie volle rijbanen oversteken.

De Algemene Verkeersdienst blijft echter voorzichtig met het trekken van een conclusie. Volgens Rijkswaterstaat hebben metingen aangetoond dat de snelheid op het baanvak langs de strook op ruim 100 kilometer per uur ligt. “Dat is ruim boven de snelheid waarbij filevorming gaat optreden.”

Het gebruik van de carpoolwisselstrook is in de tweede week iets afgenomen. Per dag maken zo'n duizend carpoolers van de strook gebruik. Rijkswaterstaat gaat er van uit dat het aantal carpoolers de komende twee jaar verdubbelt. De zeven-kilometer-lange carpoolwisselstrook is een belangrijk onderdeel in beleid van Verkeer en Waterstaat dat tot doel heeft het gebruik van de auto in Nederland terug te dringen.