EG verwijst Suriname naar IMF en Wereldbank

PARAMARIBO, 5 NOV. Suriname moet naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank voor toezicht op de uitvoering van zijn structureel aanpassingsprogramma (SAP). Dit heeft de Europese Commissie aan de regering in Paramaribo laten weten. Eerder verwees Nederland de Surinaamse regering al naar de Bretton Woods-instellingen.

De Europese Commissie is niet bereid de rol van 'externe monitor' op zich te nemen. De Spaanse commissaris Manuel Marin schreef dit onlangs in een brief aan de Surinaamse regering, die is uitgelekt. “Suriname kan niet automatisch in aanmerking komen voor speciale EG-steun zonder dat IMF of Wereldbank zijn zegen geeft aan het economische hervormingsplan SAP”, aldus Marin. Hij reageerde op een verzoek dat vice-president Jules Ajodhia in september deed.

Ajodhia wilde geen commentaar geven op het standpunt van de Europese Commissie. De brief moet volgens hem eerst bestudeerd worden door de ministers die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de economische hervormingen.

Nederland schortte eind juli de betalingsbalanssteun en andere financiële hulp aan Suriname op. Als voorwaarde tot hervatting eiste Nederland inschakeling van IMF en Wereldbank bij het toezicht op het saneringsprogramma. Nederland sloot toen niet uit dat een nieuw SAP moeten worden opgesteld.

De Europese Commissie vindt dat het huidige SAP niet samenhangend wordt uitgevoerd. Marin maakt zich ernstig bezorgd over het begrotingstekort en de monetaire financiering ervan, de sociale gevolgen van structurele aanpassing, het wisselkoersbeleid, de liberalisatie van de economie en de buitenlandse schuldaflossing.

President Venetiaan zei twee weken geleden dat Suriname zich niet naar het IMF laat sturen. Volgens hem biedt Suriname voldoende mogelijkheden aan het volk om de sanering te doorstaan en is er “geen vreemd recept” nodig.