Chronisch zieken in Medisch Centrum West

DEN HAAG, 5 NOV. Met “een paar ton” subsidie van het ministerie van WVC is een reeks afleveringen van de populaire televisieserie Medisch Centrum West mogelijk gemaakt.

De Nationale Commissie Chronisch Zieken besloot geld van WVC voor het verbeteren van het imago van de chronisch zieke in Medisch Centrum West te stoppen. Tegen betaling kreeg de commissie het voor elkaar dat in zes afleveringen aandacht wordt besteed aan de problemen waarmee chronisch zieken kampen. Volgens L. de Vries, beleidsmedewerkster bij de commissie in Zoetermeer, gaat het om “een paar ton” uit een voorlichtingsbudget dat dit jaar 3,5 miljoen gulden groot is.

In de loop van de serie, waarvan vanavond de eerste van een nieuwe reeks afleveringen te zien is, komt een herintredende verpleegkundige voor die de ziekte van Bechterew heeft, een reumatische aandoening van de wervelkolom. In de serie zit ook een patiënt met longemfyseem. Hun belevenissen laten onder meer zien hoe moeilijk het is de juiste diagnose te stellen bij chronisch zieken en welke problemen ze op het werk hebben, aldus De Vries. De verhalen werden aangeleverd door de commissie chronisch zieken en in nauw overleg door het scenariobureau van John de Mol produkties in Hilversum uitgewerkt.

Uit onderzoek van de commissie bleek dat de Nederlandse bevolking niet negatief denkt over mensen met een chronische ziekte, maar dat hun houding niet dienovereenkomstig was, zegt De Vries. “Een algemene publiekscampagne zou daar geen veranderingen in aanbrengen, aandacht in MCW waarschijnlijk wel.” De commissie bereikt op deze manier een groot publiek. Wekelijks kijken ongeveer drie miljoen mensen naar het programma. Bovendien wordt Medisch Centrum West op buitenlandse netten vertoond.

Het stoppen van overheidsgeld in tv-programma's is niet nieuw maar nu en dan wel omstreden. Het fenomeen kwam ter discussie toen bleek dat minister Kok (financiën) zendtijd van RTL4 had gekocht.