Algerijns front wil overleg met Frankrijk

PARIJS, 5 NOV. Het Front van Islamitische Redding in Algerije, dat een felle oppositie voert tegen de Algerijnse regering, wil directe contacten opnemen met Frankrijk en andere Westerse landen.

Dat heeft een van de leiders van het FIS, de in de Verenigde Staten verblijvende Anouar Haddam, gezegd in een vraaggesprek met het in Parijs verschijnende Arabische weekblad Al Watan al Arabi. “De Westerse landen moeten begrijpen dat de situatie in Algerije gevaarlijk is. Ik waarschuw de volken van Frankrijk en Europa dat Algerije in staat van oorlog is. De Fransen moeten zich verzetten tegen hun regering die het leven van de 'putschisten' wil verlengen”, aldus Haddam. “Frankrijk heeft zonder omwegen heel duidelijk gemaakt, dat het de kliek die aan de macht is direct steunt.”

Haddams uitlatingen werden gepubliceerd op de dag dat Frankrijk besloot de omvang van het diplomatieke staf in Algerije te beperken na dreigementen van de kant van moslim-extremisten om buitenlanders te doden. Wel is besloten dat de Franse scholen in Algerije na de herfstvakantie weer gewoon opengaan. De bewaking bij Franse vertegenwoordigingen in Algerije is verscherpt in verband met de huidige campagne van geweld tegen buitenlanders. (AFP)