Actiegroep in Haarlem 'ontvoert' dure maquette

HAARLEM, 5 NOV. “Vier mannen kwamen zonder iets te zeggen binnen en gooiden een laken over de maquette.” J. Bruijnen van het gemeente-informatiecentrum in Haarlem wijst naar een lege plek waar vorige week de maquette werd ontvoerd van het nog te bouwen Enschedé-complex in de Haarlemse binnenstad. “Vervolgens renden ze met de maquette weg. Ik probeerde ze nog tegen te houden, maar daar was geen beginnen aan, één vrouw tegen vier mannen.”

In Haarlem is beroering ontstaan over de ontvoering van een maquette. Die is inmiddels opgeëist door 'commandogroep Blinde Vlek'. De groep wil dat Haarlem de bevolking inspraak geeft bij de invulling van het Enschedé-terrein. Pas dan zal de maquette worden teruggegeven, zo stelt de 'commandogroep' in een communiqué.

In Haarlem bestaat onenigheid over de invulling van een terrein, waar sinds 1761 de papiergeld- en postzegeldrukkerij Joh. Enschedé was gevestigd. Na verhuizing in 1987 van de drukkerij naar een industrieterrein buiten de stad, ontstond een discussie over het vervuilde terrein tussen de Grote Markt en het Spaarne. Onder aanvoering van wethouder P. Schouten (D66) van ruimtelijke ordening koos de gemeenteraad ruim een maand geleden voor een schouwburg, een rechtbank, een hotel, een parkeergarage, huizen en winkels op dit terrein in het hart van Haarlem.

Tegenstanders van het plan vinden dat de gemeente de bevolking niet genoeg inspraak heeft gegeven en verwijten de gemeente 'achterkamertjespolitiek'. Daarnaast zijn zij tegen de beoogde hoogte van het te bouwen complex, dat volgens H. Vijn tot boven de dakgoot van de Sint Bavo uit zal komen. Het Haarlemse stadsgezicht verdwijnt hierdoor, meent Vijn. Vijn zegt echter niets van de ontvoering van de maquette af te weten. “Ik vind het geen goede zaak. Daar is niets en niemand mee gediend.”

In de haast om weg te komen, hebben de ontvoerders de maquette licht beschadigd. “De mannen botsten tegen een papierbak”, vertelt Bruijnen in het informatiecentrum. “Een stukje Haarlem is toen op de grond gevallen.” De maquette heeft een minimale waarde van tienduizend gulden, aldus de gemeente. Het maakt deel uit van een grotere maquette die op het stadhuis staat.

De politie onderzoekt de ontvoering van de maquette. Van de vier personen die vermomd met mutsen en sjaals het gemeente-informatiecentrum binnendrongen, zijn twee mannen herkend. De politie zegt het onderzoek op de Haarlemse krakerswereld te richten. Tot nu toe zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De leden van de Blinde Vlek dreigen de gemeente met het verbouwen of vernielen van de maquette als niet aan hun eis van inspraak wordt voldaan. De gemeente meent dat zij geheel volgens de regels heeft gehandeld en gaat vooralsnog niet op de eis van de 'commandogroep' in. Binnenkort zal een inspraakronde starten. “Dit is totale onzin”, zegt J. van Haaster van het informatiecentrum. “Door de maquette te vernielen zullen de ontvoerders de plannen niet tegenhouden.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de actievoerders de naam Blinde Vlek afgeleid van een debat in de raad, waar het gemeentebestuur een blinde vlek in de inspraakprocedure werd verweten.