Zaak overval AH-filiaal wordt aangehouden

ARNHEM, 4 NOV. De rechtbank in Arnhem heeft gisteren de zaak tegen Piet B., verdacht van deelname aan de bloedige roofoverval op het Albert Heijn-filiaal in Oosterbeek in mei 1990, aangehouden tot 11 januari.

Volgens de rechtbank zijn er nog voldoende gronden voor het vasthouden van de man, die ervan wordt verdacht de chauffeur van de vluchtauto te zijn geweest. Bij de overval werden twee AH-medewerkers doodgeschoten en liep een derde blijvend letsel op. Een andere verdachte in deze zaak, Bobby B., is eerder wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Appie A., die ervan wordt verdacht de schoten te hebben gelost, verblijft in Chili in afwachting van uitlevering naar Nederland.

Officier van justitie mr. J.W. Rijkens liet weten dat hij nog enkele belastende getuigenissen heeft tegen Piet B.. Tijdens de verhoren van de afgelopen twee dagen kwamen slechts beschuldigingen uit de tweede of zelfs derde hand ter sprake. Rijkens zegt nog verklaringen te hebben van getuigen die rechtstreeks van Piet B. hebben gehoord dat hij bij de overval betrokken was. Die verklaringen vormen onderdeel van het dossier van tweeduizend verhoren, dat alleen bij de rechtbank, de officier van justitie en de verdediging volledig bekend is.

Het verhoor achter gesloten deuren van 'kroongetuige' Mieke G., ex-vriendin van hoofdverdachte Appie A., leverde voor Piet B. geen belastend materiaal op. Mieke G. wilde niet in het openbaar getuigen, omdat ze zich bedreigd voelde. De nieuwe vriendin van Appie A. zou hebben gezegd “haar kop eraf te schieten” als ze iets vertelde. Volgens Mieke G. heeft Appie A. deelgenomen aan een eerdere overval in Baarn en met haar de omgeving van het AH-filiaal in Oosterbeek verkend. Enkele dagen na de overval zou hij “in een depressieve bui op de rand van haar bed” de moord op de AH-medewerkers hebben bekend. Van betrokkenheid van Piet B. wist Mieke G. niets.

In januari hoopt de rechtbank over hoofdverdachte Appie A. en zijn (ex)-schoonmoeder te beschikken. Of Chili A. uitlevert, is nog steeds niet zeker.