Winstnemingen volgen op dagen van beurseuforie

AMSTERDAM, 4 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs trad vanmorgen de al enige tijd verwachte koersreactie in. Na dagen van euforie barstten winstnemingen los, die de EOE-index in de ochtenduren 3,40 terugduwden naar 388,27. Kwartaalcijfers van KLM en Philips vielen beleggers mee.

AMSTERDAM Behalve Philips was ook Akzo gevraagd. Ook de KLM, dat omstreeks het middaguur een winststijging van 20 procent bekendmaakte en voor het hele boekjaar zelfs een kleine winst verwacht, steeg. In een eerste reactie steeg de koers van de KLM een gulden tot 42,90 gulden. Bij de overige hoofdfondsen waren er meer dalingen dan stijgingen te melden.

Hoewel het vanmorgen even uit leek met de pret zagen handelaren het allemaal niet zo somber in. De forse reactie in Wall Street en de iets onder 1,90 gulden gedaalde dollar zogen fondsen als Unilever, DSM, Heineken, Elsevier, KNP BT en VNU fors naar beneden.

In de loop van de ochtend echter brak het herstel door. Het aanvankelijke verlies van de EOE-index van 3,48 punt werd hierdoor teruggebracht naar 1,25 punt op 390,42.

Philips liet vanmorgen een fraai derde-kwartaalresultaat zien. Vergeleken bij vorig jaar is het verlies omgezet in een winst en over de eerste negen maanden is het positieve resultaat verder gestegen. Aandelen Philips, die gisteren al een gulden stegen, gingen in eerste instantie op het goede nieuws 1,20 gulden verder naar boven tot 41,50 gulden. Daarna trad een lichte reactie in tot 41 gulden, spoedig echter gevolgd door 41,70 gulden. Akzo, die woensdag in een ware bonanza-stemming verkeerde door meer dan 13 gulden op te stomen, steeg nog verder. Nadat eerst 1,50 gulden van de koers werd afgetrokken door het interimdividend en de koers derhalve op 192,70 gulden werd gezet, stortten kopers zich opnieuw op het chemie-aandeel. De koers trok in snel tempo aan naar 199 gulden, een winst van 6,30 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een flinke veer moeten laten. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen zakte met 35,77 punten tot 3661,87 punten. Het verlies had veel groter kunnen zijn, want ruim een half uur voor het sluiten van de markt stond de index op een verlies van 52 punten. Het verplicht stopzetten van door de computer aangegeven transacties bracht rust.

Het record van dinsdag (3697,64 punten) is weer wat uit het zicht verdwenen. De beursindex stond vanaf het begin van de handel op verlies. IBM deed het beter, maar kon in zijn eentje de index niet op peil houden. Het verlies kwam voort uit bezorgdheid over stijgende rente, die vooral bij de financiële waarden voor verliezen zorgden. De farmaciefondsen draaiden beter door de opvatting dat president Clintons plannen voor de hervorming van de gezondheidszorg zullen verwateren door toedoen van het Congres.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vandaag in mineur. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 431,45 punten tot 18.949,79, een daling van maar liefst 2,2 procent. Daarmee kwam de beursbarometer voor het eerst sinds 31 maart weer onder de grens van 19.000 punten. Gisteren was de beurs gesloten.