ULSTER

In haar artikel over Noord-Ierland gebruikt correspondent Hieke Jippes het woord Ulster consequent als synoniem voor Noord-Ierland (NRC Handelsblad, 30 oktober).

Ulster is groter dan Noord-Ierland. Deze Ierse provincie omvat negen graafschappen waarvan er zes het huidige Noord-Ierland vormen. Heel Ulster konden de Britten in 1921 niet behouden. De katholieke meerderheid zou dan, langs democratische weg, de provincie meteen in de nieuwe republiek Ierland laten opgaan. Door drie graafschappen buiten Noord-Ierland te laten, ontstond er een (krappe) protestantse meerderheid.

De woordkeuze van Jippes is belangrijk omdat ze politiek zwaarbeladen is. Alleen een protestant zegt Ulster als hij Noord-Ierland bedoelt, een katholiek praat dan altijd over 'the six county's'. Datzelfde geldt trouwens voor de Noordierse stad Derry. Alleen een protestant noemt haar Londonderry. In de Noordierse kwestie is ieder woord soms geladen met symbolisme, dubbele betekenissen en waarde-oordelen. Wie die niet kent, kan beter zwijgen over dit conflict.

    • B.O. Paulus van Pauwvliet