'Spion voor Israel in Palestijnse veiligheidsdienst'

TUNIS, 4 NOV. Een hoge functionaris van de veiligheidsdienst van de PLO, Adnan Hassan Yassin, en zijn zoon Hani zijn begin vorige week in Tunis door de Tunesische autoriteiten aangehouden wegens spionage voor Israel. Ook zou hij hebben gewerkt aan een aanslag op PLO-leider Arafat. Dat hebben Palestijnse bronnen meegedeeld.

Yassin zou al zeker tien jaar voor de Israeliërs werken. In die tijd heeft de Israelische luchtmacht een aanval uitgevoerd op het PLO-hoofdkwartier (1985) en zijn verscheidene PLO-functionarissen in Tunis vermoord, onder wie twee naaste medewerkers van Arafat, Abu Jihad (1988) en Abu Iyad (1991), het toenmalige hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst. Voor de moord op Abu Jihad wordt Israel algemeen verantwoordelijk gesteld; Abu Iyad is door zijn eigen lijfwacht vermoord.

Yassin (44) is officieel de nummer 2 van de Palestijnse 'ambassade' in Tunis, onder Hakam Balawi, die tevens verantwoordelijk is voor de veiligheid van de PLO. Volgens de eerste gegevens van het onderzoek hadden Yassin en zijn zoon, een monteur, afluisterapparatuur geplaatst in het kantoor van Mahmoud Abbas (Abu Mazen), lid van het uitvoerend Comité van de PLO, naaste medewerker van Arafat en ondertekenaar van het recente akkoord met Israel, en van Balawi. De Tunesische inlichtingendienst, die was gewaarschuwd door haar Franse tegenhanger, had Yassin opgepakt na radioverkeer te hebben opgevangen tussen hem en de Israelische Mossad. Yassins zoon werd aangehouden in een uit Duitsland afkomstige auto met “elektronische spionage-apparatuur” en explosieven die gebruikt hadden moeten worden bij een aanslag, “waarschijnlijk” tegen het bureau van Arafat, aldus de zegslieden. Het voertuig was door Yassin door de douane geloodst.

Yassin werkte sinds de jaren zeventig in Tunis, ruim voordat het hoofdkwartier van de PLO er in 1982 werd gevestigd. Hij was een vertrouweling van Arafat, met wie hij vaak veiligheidsaangelegenheden doornam. De laatste jaren was hij belast met de organisatie van geheime bezoeken aan Tunis van Palestijnen uit de door Israel bezette gebieden. (AFP)