SDU daagt Amerikanen voor rechter

ROTTERDAM, 4 NOV. Staatsdrukkerij/uitgever SDU stapt naar de rechter om een einde te maken aan de beschuldiging van het Amerikaanse bedrijf Graphic Security Systems Corporation (GSSC) dat het Nederlandse bedrijf diefstal zou hebben gepleegd.

Een woordvoerder van de SDU vanmorgen: “Het moet een keer afgelopen zijn. We hebben GSSC verschillende keren gevraagd zijn beschuldigingen hard te maken. Daar hebben we nooit een reactie op gehad.”

GSSC beschuldigt de SDU van diefstal van een door het Amerikaanse bedrijf ontwikkeld elektronisch beveiligingssysteem voor postcheques. Een maand geleden diende GSCC bij de SDU een schadevergoeding in van bijna vijf miljoen dollar (bijna negen miljoen gulden).

Het Amerikaanse bedrijf zich gewend tot een Amerikaanse speciale handelsgezant Mickey Kantor. Die moet bij de Nederlandse overheid aandringen op een onderzoek bij SDU. Volgens GSSC heeft SDU het Amerikaanse beveiligingssysteem, dat vervalsing van cheques moet tegengaan, sinds 1988 verwerkt in honderden miljoenen postcheques die de SDU drukt voor de PTT's in acht Europese landen.