Schermbond onder subsidiegrens

PAPENDAL, 4 NOV. De brandbrief die KNAS-voorzitter Bert van der Flier in het blad Touché liet opnemen, heeft tot nu toe een paar honderd nieuwe leden voor de schermbond opgeleverd. “We hebben er nu precies 2208, te weinig dus om in 1995 nog in aanmerking te komen voor de 30.000 gulden subsidie van WVC.”

Indertijd zijn de vertegenwoordigers van het ministerie en de georganiseerde sport overeengekomen dat sportbonden ten minste 2500 leden moeten hebben om in aanmerking te komen voor deze “budgetfinanciering”. Komend jaar wordt bij de evaluatie gekeken naar de eventuele knelpunten die de invoering van deze regeling heeft opgeleverd dan wel nog oplevert. Die beoordeling moet voor het subisidiejaar 1995 zijn afgerond.

Hoewel NOC*NSF-functionaris Chris Walder deed voorkomen of er nog geen vuiltje aan de lucht is, omdat de problemen nog geïnventariseerd moeten worden, moest hij schoorvoetend erkennen dat de kleine sportbonden, behalve schermen onder andere ook boksen, touwtrekken, American football, krachtsport, moderne vijfkamp, wel degelijk nu al iets te vrezen hebben. Voor de subsidie-aanvraag '95 moet immers in 1994 een ledenopgave worden gedaan. De peildatum daarvoor is 31 december 1993.

“Daar heb ik Walder ook op gewezen”, zei Van der Flier. “Des te vervelender is het dat die vergissing in de publiciteit is gekomen. Nu lijkt het of mijn oproep een goedkope truc is om leden te winnen, terwijl het in werkelijkheid zo'n vaart niet loopt. Maar er is wel degelijk wat aan de hand. Als we voor het einde van het jaar de 2500 niet halen, en dat moet kunnen, gezien het aantal schermers in Nederland die niet bij de KNAS zijn aangemeld, dan wachten ons drastische bezuinigingen.”