Protest tegen sloop kunstwerk Groningen

GRONINGEN, 3 NOV. Een protestbrief met ruim tweehonderd handtekeningen van docenten en studenten kunstgeschiedenis moet voorkomen dat een wandschildering van de Groninger kunstenaar Siep van den Berg ten prooi valt aan de slopershamer.

De metershoge muurschildering werd in 1975 door Van den Berg aangebracht in de hal van een universiteitspand in de Oude Boteringestraat. Het gebouw wordt nu verbouwd om onderdak te bieden aan de vakgroep kunst- en architectuurgeschiedenis. Daarbij zou de abstracte wandschildering, bestaande uit grote, driedimensionale blokken in primaire kleuren, worden gesloopt.

Enkele weken geleden spande Van den Berg een kort geding aan tegen het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit om zijn werk te kunnen redden. Hij bood aan eventueel een ander kunstwerk te maken. De Groninger rechtbank verwierp zijn eis. Het College liet weten geen geld te hebben voor een andere wandschildering. Daarop kwamen studenten en docenten kunstgeschiedenis in het geweer. Volgens woordvoerder B. Ridderbos is het “uiterst genant” dat de vakgroep kunst-en architectuurgeschiedenis buiten het besluit is gehouden. “Wij moesten in de krant lezen dat er voor de verbouwing van ons pand een kunstwerk moet wijken. Het is erg vervelend dat je straks in een verbouwd gebouw komt, waarvoor een kunstwerk is weggepoetst. Er wordt met de botte bijl gewerkt.” Ridderbos vindt dat het College van Bestuur van de Groninger Universiteit Van den Berg op zijn minst opdracht had moeten geven voor een nieuw kunstwerk.

Het actiecomité heeft verscheidene musea gevraagd om steun. Inmiddels heeft directeur Rik Vos van het Fries Museum een protestbrief gestuurd naar het College van Bestuur.

Volgens woordvoerder W. Janssen van de Universiteit moet de muurschildering wijken om de hal optimaal toegankelijk en veilig te maken. Een nieuwe opdracht aan Van den Berg sluit hij uit. “Je kunt niet onder dwang opdracht geven voor een ander kunstwerk, als je het ene moet slopen. De budgetten zijn bovendien beperkt. Een muurschildering heeft nu eenmaal geen eeuwigheidswaarde.”