President Italië waarschuwt voor destabilisering

ROME, 4 NOV. President Scalfaro van Italië heeft gewaarschuwd dat leden van de inlichtingendienst met een “methodische aanval” op de top van de staat proberen hem ten val te brengen om zo het proces van politieke verandering te vertragen.

In een dramatische tv-toespraak op alle nationale zenders reageerde Scalfaro gisteravond om half elf op de beschuldiging dat hij in de jaren tachtig als minister van binnenlandse zaken smeergeld heeft gekregen van de inlichtingendienst. Hij ontkende dit niet met zoveel woorden, maar zei “altijd en alleen de staat te hebben gediend met een absoluut respect voor de wet”.

De 75-jarige Scalfaro, die bekend staat als een onkreukbaar politicus, suggereerde dat de beschuldigingen tegen hem een destabilisatiepoging zijn, bedoeld om vervroegde verkiezingen te voorkomen. Wegens de smeergeldschandalen zouden verkiezingen tot enorme politieke verschuivingen leiden. Scalfaro heeft eerder gezegd dat hij vervroegde verkiezingen zal uitschrijven zodra in december de nieuwe grenzen van de kiesdistricten klaar zijn. Hij herhaalde gisteren dat hij snel vervroegde verkiezingen wil, maar zonder daarbij een datum te noemen.

De beschuldigingen komen ook nadat, mede op instigatie van Scalfaro, een ingrijpende reorganisatie van de militaire en de civiele inlichtingendiensten is begonnen.

Scalfaro vergeleek de beschuldigingen met de bomaanslagen eerder dit jaar in Florence, Rome en Milaan, die ook waren bedoeld om verwarring te zaaien en veranderingen tegen te houden. Vermoed wordt dat leden van de inlichtingendienst hierbij hebben samengewerkt met de mafia.

Een voormalige kassier van de civiele inlichtingendienst Sisde, Antonio Galati, had de Romeinse justitie verteld dat alle ministers van binnenlandse zaken sinds 1982, met uitzondering van Amintore Fanfani, ruim 120.000 gulden per maand kregen uit de geheime fondsen van de dienst, waarvoor geen verantwoording hoeft te worden afgelegd. Scalfaro was van 1983 tot 1987 minister van binnenlandse zaken in het kabinet van de socialist Bettino Craxi. Uit die geheime fondsen zouden ook hoge officieren bij de carabinieri en bij de politie zijn betaald.

Galati wordt zelf, met vijf andere Sisde-leden, verdacht van miljoenenfraude met de geheime fondsen. Het openbaar ministerie in Rome heeft gezegd dat zijn verklaringen nog niet zijn gecontroleerd.

De verklaringen van Galati hebben een politieke storm veroorzaakt. Vrijwel alle partijen zijn achter Scalfaro gaan staan, de protestpartij Lega Nord met de toevoeging dat de president een datum moet vaststellen voor vervroegde verkiezingen.