Philips gematigd positief over derde kwartaal

EINDHOVEN, 4 NOV. Philips heeft het derde kwartaal afgesloten met een netto resultaat van 133 miljoen gulden, beduidend beter dan het derde kwartaal van vorig jaar toen het concern een verlies van 139 miljoen leed. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 1 procent tot 14,1 miljard gulden.

D. Eustace, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor financiën, was gematigd postitief over het resultaat. “Ik hoop dat we op weg zijn uit het diepe dal”, aldus Eustace vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Hij erkende evenwel dat de winstmarge, nu 3,9 procent, nog steeds zeer mager is. De koers van Philips steeg vanochtend met 1 gulden tot 41,30 gulden.

Ronduit somber is Eustace over de economische vooruitzichten voor het komende jaar, met name in Europa. Philips vaart daarbij op de pessimistische prognoses van Deutsche Bank Research, die een moeilijke markt en minimale economische groei in het vooruitzicht stellen. De aanhoudende recessie, die vooral in Zuid-Europa en Duitsland slachtoffers maakt, betekent voor Philips aanhoudende prijserosie. Alleen al hierdoor zou het netto resultaat van het concern in de eerste negen maanden 900 miljoen gulden lager zijn uitgevallen. Eustace waagde zich niet aan voorspellingen over het jaarresultaat.

De veelbesproken sale and lease back-transactie tussen Philips en de Rabobank, waarbij Philips voor een periode van tien jaar kennis onderbrengt bij de bank zonder economische waarde over te dragen, had nog geen gevolgen voor vandaag gepubliceerde cijfers. De transactie, waarover Eustace ook vanmorgen geen details wilde verstrekken en die nog niet volledig is afgerond, zal op 31 december leiden tot een toename van de debiteuren. De verkoopsom, volgens Eustace “enkele honderden miljoenen”, zal pas op 1 januari binnenkomen. Ook over de omvang van het belastingvoordeel bewaarde Eustace het stilzwijgen. Het bedrijf rekent voor dit boekjaar op een belastingdruk van 20 procent. Daarin is een deel van het fiscale voordeel van de Rabo-transactie al verwerkt.

De acquisitie van het zwarte platenlabel Motown door dochteronderneming Polygram leidde in het derde kwartaal tot een financieringstekort van 600 miljoen gulden. Gelijktijdig leverde de emissie waarmee Polygram de Amerikaanse aanschaf financierde en waaraan Philips niet deelnam een buitengewoon resultaat van 400 miljoen gulden op. De emissiekoers van 62,50 is beduidend hoger dan de waarde waartegen Philips het Polygram-belang, nu nog 75 procent, in de boeken heeft staan. Het extraatje wordt niet geboekt als buitengewone bate. Philips houdt het achter de hand om in het vierde kwartaal bedrijfsactiviteiten te beëindigen.

De verbetering van het netto kwartaalresultaat is voor een belangrijk deel te danken aan een verlaging van de financiële lasten en voor een veel geringer deel aan een verbetering van het bedrijfsresultaat. Het bedrijfsresultaat kwam op 560 miljoen, vergeleken met 345 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar. De financiële lasten daalden van 475 miljoen tot 296 miljoen. De divisie consumentenelektronica, die al maanden door een dal gaat, liet het ook in het derde kwartaal afweten. In het eerste halfjaar boekte de divisie een verlies van 150 miljoen gulden, in het derde kwartaal liep het verlies op tot 257 miljoen. Dat is weliswaar beter dan het verlies van 327 miljoen gulden na de eerste negen maanden van vorig jaar, maar de verbetering bij Philips Consumer electronics werd teniet gedaan door hogere verliezen bij Grundig. De omzet van de sector daalde met 3 procent.

De sector componenten en halfgeleiders liet daarentegen een aanzienlijke verbetering zien. De omzet steeg in de eerste negen maanden met 11 procent. Het bedrijfsresultaat wist de sector te verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. In de eerste negen maanden boekte de sector, die proftieert van een aanzienlijke groei op de wereldmarkt, een bedrijfsresultaat van 757 miljoen gulden. Met name de vraag naar halfgeleiders voor personal computers en telecommunicatie is sterk gestegen.

Het bedrijfsresultaat van verlichting verbeterde, van 657 miljoen tot 690 miljoen na negen maanden. De sector professionele produkten liet een omzet daling zien van 8 procent, terwijl het negen-maandsresultaat uitkwam op een teleurstellende 51 miljoen, vergeleken met 415 miljoen vorig jaar.