Overzeese belangen Heineken gewijzigd

Asia Pacific Breweries Limited (APBL) in Singapore, een gezamenlijke onderneming van Heineken en Fraser & Neave, heeft met de Nieuwzeelandse firma Brierley Investments (BIL) overeenstemming bereikt over de uitwisseling van belangen in de DB Group in Nieuw-Zeeland en Austotel in Australië. ABPL verdubbelt zodoende tegen betaling van 115 miljoen Nieuwzeelandse dollar (120 miljoen gulden) haar aandeel in DB tot 54,7 procent.

Austotel is een Australische horecaketen, waarin APBL en BIL elk een belang van 25 procent bezitten en DB voor de rest deelneemt. BIL neemt voor 38,3 miljoen Nieuwzeelandse dollar (40 miljoen gulden) het belang van APBL in Austotel over en heeft DB tot 17 maart 1994 de mogelijkheid geboden haar helft aan BIL te verkopen voor 76,7 miljoen dollar (80 miljoen gulden). Aandeelhouders van de DB Group moeten deze transactie nog goedkeuren.

De DB Group kan haar aandacht door de wijzigingen geheel wijden aan de kernactiviteiten bier, wijn en andere dranken. DB bezit vier brouwerijen die samen 1,4 miljoen hectoliter produceren, goed voor 42 procent van de Nieuwzeelandse biermarkt. Het belang van APBL in Austotel en DB dateert uit 1991.