Noord-Korea dreigt met oorlog

TOKIO/SEOUL, 4 NOV. Noord-Korea heeft vandaag een harde verklaring uitgegeven over zijn houding in de crisis op het Koreaanse schiereiland. “Dialoog wordt met dialoog beantwoord, oorlog met oorlog”, zo liet Pyongyang weten.

Noord-Korea weigert al maanden inspectie toe te staan van zijn nucleaire installaties en zegde gisteren op het laatste moment een voor vandaan gepland overleg met Zuid-Korea af.

Volgens de Noordkoreaanse onderminister van defensie, Kim Kwang Jin, is Zuid-Korea bezig met een “militaire operatie” tegen zijn land en is een dialoog “niet meer mogelijk”. Hij dreigde “oorlog met oorlog” te zullen beantwoorden.

Het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea voeren al jaren vruchteloos overleg over een betere verstandhouding. Officieel zijn de twee landen sinds de wapenstilstand in de Koreaanse oorlog in 1953 nog steeds in staat van oorlog. Vorige maand begon een ronde van nieuwe besprekingen in de grensplaats Panmunjom over het jongste meningsverschil: de inspectie van de Noordkoreaanse nucleaire installaties, waar volgens Westerse deskundigen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een kernbom.

Begin dit jaar weigerde Noord-Korea nog langer inspecties van zijn installatie door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) toe te laten en dreigde het land uit het Non-Proliferatie Verdrag (NPV), dat de verdere verspreidig van kernwapens moet tegengaan, te stappen. In juni schortte Pyongyang die laatste beslissing op, in afwachting van besprekingen met de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Nu de dialoog met Washington en Seoul is vastgelopen, spreken de Zuidkoreanen en de Amerikanen over een crisis. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Les Aspin, die op bezoek is in Zuid-Korea, zei vandaag na een onderhoud met zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kwon Young Hae, dat “het geduld (met Noord-Korea) grenzen kent”. In een gezamenlijke verklaring van de twee bewindslieden wordt “grote bezorgdheid” uitgesproken over de huidige Noordkoreaanse opstelling.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties riep Noord-Korea maandag in een resolutie, waar alleen Noord-Korea zelf tegen stemde, op de inspecties van het IAEA weer toe te laten. (AP, Reuter)