'Newsmagazine' RTL5 nog geen concurrrentie voor NOVA

Actualiteitenrubrieken op televisie zijn uit, 'newsmagazines' zijn in.

Elke dag in 25 minuten de gekleurde visie van een van de 'zuilen' op het lopende nieuws, zoals het 25 jaar op de Nederlandse televisie vertrouwd was, is een gepasseerd station. De omroepen op Nederland 1 houden er aan vast en het resultaat is bedroevend: marginale onderwerpen (Waarom de politie doorgaat met snelheidscontroles, Voor ex-kankerpatiënten is het vaak moeilijk om een hypotheek af te sluiten). Als ze interessant dreigen te worden omdat bijvoorbeeld een 'misstand' aan de kaak wordt gesteld (Voor ex-kankerpatiënten...), wordt het afgedaan in ondermaatse reportages, vaak met slechts één bron. Nieuws maken lijkt bij deze televisie-fossielen al helemaal uit den boze. Loslaten zullen NCRV, KRO en AVRO de eigen rubrieken niet zo snel, omdat ze belangrijk zijn voor het uitdragen van de eigen identiteit.

Op Nederland 2 speelt identiteit eigenlijk alleen voor de EO een hoofdrol, maar die heeft zich wonder boven wonder kunnen vinden in een samenwerking met TROS en Veronica in 2 vandaag. Tegelijkertijd heeft de EO zendtijd beschikbaar gehouden voor de eigen actualiteitenrubriek Tijdsein, waarin naar hartelust wordt gefulmineerd tegen abortus onder het eentonige geadoreer van de Here.

De formule van 2 vandaag is die van het moderne 'magazine': onderwerpen die naadloos aansluiten op het nieuws, met achtergronden en studiogesprekken. Er is een blokje Sportjournaal en een weerbericht in samenwerking met de NOS. Voor 2 vandaag bestaat geen geïntegreerde redactie, de omroepen werken alleen samen in de formule. De inhoud blijft onder verantwoordelijkheid van afzonderlijke redacties, net als de presentatie. Totaal is de samenwerking tussen omroepen alleen op Nederland 3 in NOVA, Neerlands eerste 'newsmagazine', waarin VARA en NOS hun redacties integreerden.

Het betrekkelijk gezaghebbende NOVA heeft vanaf afgelopen maandag enige 'concurrentie' gekregen van een magazine op RTL5, genaamd 'Vijf Extra'. Na drie dagen valt daar nog weinig over te zeggen, behalve dat het uitzendtijdstip laat is (23.30 uur) en het tempo laag. Volgens RTL5 vervangt 'Vijf Extra' het laatste journaal op RTL4 en is om die reden voor het late tijdstip gekozen. Het tempo zou laag zijn gehouden omdat het al zo laat is. Het opnemingsvermogen van de kijker zou om half twaalf gering zijn en daarom is gekozen voor een trage presentatie en dito programmaverloop.

'Traag' lijkt op 'Vijf Extra' synoniem voor 'saai'. Ondergetekende viel de afgelopen drie dagen twee keer in slaap tijdens het programma, misschien ook wel door de routineuze afhandeling van sommige onderwerpen, die een 'journaal-reportage' nauwelijks te boven kwam. Wat meer vuur en tempo in de presentatie, een betere voorbereiding van de (kennelijk onvermijdbare) studio-gesprekjes ('Staat er nog wat goeds in de nota?'), wat minder routine en meer originaliteit. Wellicht kunnen we dan over een half jaartje spreken van een aanwinst voor de Nederlandse beeldbuis-journalistiek.

    • Zeger Luyendijk