Na periode van protesten en onderhandelingen; Duitse hockeyfinale vertraagd

ROTTERDAM, 4 NOV. Eindelijk kan er worden gespeeld om de Duitse hockeytitel bij de mannen. Zondag wordt de finale gehouden en dat is twee weken later dan gepland. Het 'Oberschiedsgericht' van de Duitse hockeybond (DHB) hakte deze week de knoop door na een woelige periode vol protesten en onderhandelingen. Besloten werd dat titelhouder Dürkheimer HC en Harvesterhuder HC elkaar in de eindstrijd mogen bestrijden.

De problemen van de laatste weken deden zich voor naar aanleiding van de halve finale tussen Europa-Cuphouder Uhlenhorst Mülheim en Dürkheim. Die wedstrijd eindigde na verlenging in 2-2. Dürkheim won vervolgens in de strafballenserie, maar Uhlenhorst diende twee dagen later een protest in. De scheidsrechters zouden een fout hebben gemaakt door de verkeerde ploeg aan de tweede serie strafballen te hebben laten beginnen. De hockeybond verklaarde de klacht toegankelijk en het duel werd, onder protest van Dürkheim, overgespeeld. Nu won Uhlenhorst met 3-2.

Dat was nog niet het einde van deze kwestie. Vervolgens werd het protest van Dürkheim weer behandeld en besloot de tuchtcommissie toch de uitslag van de eerste halve finale te laten gelden omdat volgens de officiële verklaring de fout van de arbiters “niet-essentieel” zou zijn geweest. Derhalve kan Dürkheim zijn titel zondag verdedigen.

Opmerkelijk is daarbij dat er tegen de landskampioen nog een oud protest loopt. Dürkheim zou in de laatste speelronde van de Bundesliga Süd volgens de concurrentie bewust de start van zijn wedstrijd tegen München hebben opgehouden. Het duel begon 54 minuten te laat. Daardoor hadden beide teams het voordeel dat ze ver voor het einde van hun ontmoeting de uitslagen van de andere wedstrijden kenden. Het werd een bloedeloze 0-0, voor Dürkheim precies genoeg om de halve finale te bereiken en voor München voldoende om in de Bundesliga te blijven. Het gedegradeerde Berliner HC diende een protest tegen de gang van zaken. Dat is nog niet behandeld, omdat het onderzoek lange tijd blijkt te vergen.

Uitgerekend de Duitse kampioen van dit jaar lijkt een opmerkelijk voorrecht te krijgen. De ploeg die de titel wint zal waarschijnlijk niet alleen aan het Europa-Cuptoernooi van volgend jaar (in Bloemendaal), maar ook aan dat van 1995 mee mogen doen. De Europese hockeyfederatie EHF heeft afgelopen weekeinde in Praag besloten dat de deelnemers aan de internationale clubtoernooien elk jaar uiterlijk op 15 juli moeten worden opgegeven. Dat is voor Duitsland te vroeg. De competitie in dat land loopt van maart tot en met oktober. De DHB zal derhalve in het vervolg de kampioen van een seizoen eerder moeten afvaardigen. De bond heeft nog niet besloten of er een protest tegen het besluit van de EHF zal worden ingediend.