Miljoenen op veiling voor een Matisse

NEW YORK, 4 NOV. Een collage van gouaches op papier van Henri Matisse heeft gisteravond op een veiling van Sotheby's in New York een bedrag van 13,75 miljoen dollar opgebracht. De koper was een Amerikaan die anoniem wenste te blijven. Het werk was geschat op 10 miljoen dollar.

Volgens Sotheby's is er nog steeds sprake van een langzame, gestage opleving van de internationale kunsthandel, die aan het eind jaren van de tachtig een ongekende hoogte bereikte, maar drie jaar geleden dramatisch instortte. De veiling gisteren van impressionistische en moderne kunst bracht in totaal 48,5 miljoen dollar op, acht miljoen minder dan de totale geschatte waarde. Van de 56 lotnummers brachten 18 de minimumprijs niet op en werden teruggetrokken, onder andere een op 6 miljoen dollar geschat kubistisch werk van Braque, waarvoor men niet meer wilde geven dan 4,1 miljoen.

Renoir's Les Laveuses uit 1888 werd verkocht voor 4,95 miljoen dollar, terwijl het was geschat op 2,5 tot 3,5 miljoen dollar. Een schilderij van de Oostenrijkse expressionist Egon Schiele uit 1914, dat vroeger in het bezit was van de Duitse filmregisseur Fritz Lang, bracht 4,67 miljoen dollar op, maar bleef onder de minimumprijs van 5 miljoen. (AP)