Maccabi na penalty's in Parma onderuit

DEN HAAG, 4 NOV. Bijna had Maccabi Haifa in de tweede ronde van de strijd om de Europa Cup voor bekerwinnaars voor dè verrassing gezorgd. Bij Parma, winnaar van vorig seizoen, maakte de Israeliërs de op eigen veld opgelopen achterstand van 0-1 goed. De 1-0 zege in Italië had strafschoppen tot gevolg, nadat in extra speeltijd niet werd gescoord. Van elf meter was Parma sterker, 3-1.

In tegenstelling tot Parma ging Standard Luik wel af. De Belgische ploeg van trainer Vandereycken, die vorige week de ontslagen Haan opvolgde, werd op eigen veld met 7-0 afgedroogd door Arsenal. Van spanning was vooraf overigens nauwelijks nog sprake. De Engelsen, zonder international Wright, hadden thuis al met 3-0 gewonnen. Arsenal was de eerste Engelse club op Belgische bodem sinds het Heizeldrama van 1985.

Torino won bij Aberdeen, 2-1. Het uitgangspunt van de Italianen leek vooraf vrij moeilijk. In Turijn werden de Schotten ook met slechts één treffer verschil verslagen, 3-2.

Real Madrid had weinig moeite met Wacker Innsbruck. In de hoofdstad van Spanje won de dit seizoen moeizaam draaiende 'Koninklijke' met 3-0. In Oostenrijk was het duel nog gelijk geëindigd, 1-1. In het tweede duel zorgden Butragueno, Michel en Alfonso de doelpunten.

Benfica won voor de tweede keer met 3-1 van CSKA Sofia. Ditmaal in Bulgarije. Voor de thuisclub was alleen Andonov succesvol, voor de Portugezen scoorden Rui Costa, Joao Pinto en Joeran. Paris St. Germain won bij Universitatea Craiova met 2-0, nadat het in Frankrijk wat moeizamer was gegaan, 1-0. In Roemenië, onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Blankenstein, maakte Guerin beide doelpunten.

Parma werd gered door doelman Bucci. Hij stopte twee strafschoppen (Harazi, Attar), terwijl een speler van Maccabi Haifa (Mizrahi) op de paal schoot. Slechts bij het nemen van strafschoppen waren de Italianen beter, verder stelde de revelatie van het vorige Europese seizoen zwaar teleur. De ploeg uit Israel had verlenging en strafschoppen afgedwongen dankzij Mizhari. Hij maakte zes minuten na de rust het enige doelpunt van de reguliere speeltijd. Dinsdag al hadden Ajax en Bayer Leverkusen zich geplaatst voor de kwartfinales.