KLM ziet winst tweede kwartaal stijgen met 20 pct

AMSTELVEEN, 4 NOV. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft over het tweede kwartaal van het boekjaar 1993/94 een winst geboekt van 204 miljoen gulden. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De KLM-directie verwacht voor het gehele boekjaar, dat op 31 maart 1994 eindigt, een kleine winst.

De KLM maakte de kwartaalcijfers aan het begin van de middag bekend. De winst per aandeel over het tweede kwartaal steeg van 3,17 gulden tot 3,82 gulden. De winst over het eerste halfjaar van het lopende boekjaar steeg van 208 miljoen gulden vorig jaar tot 245 miljoen gulden. In de eerste helft van het lopende boekjaar 1993/94 (april tot en met september) steeg de netto winst tot 245 miljoen gulden. In dezelfde periode van het vorige boekjaar bedroeg de netto winst 208 miljoen gulden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd enthousiast gereageerd op de cijfers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. De koers, die gisteren gesloten was op 41,90 gulden, steeg na de bekendmaking van de cijfers tot 43,50 gulden.

Het afgelopen kwartaal nam het vervoer van de KLM met 20 procent toe. De KLM vervoerde de afgelopen maanden meer passagiers en vracht, maar haalde daaruit minder uitkomsten. De vervoersinkomsten stegen met vijf procent. Maar de gemiddelde opbrengst per vervoerde passagier per kilometer daalde met negen procent. De maatschappij wijt de lagere inkomsten aan de hevige prijsconcurrentie waardoor de prijs van de vliegtickets sterk gedaald is. Daarnaast hebben luchtvaartmaatschappijen te maken met een verschuiving in het aanbod van passagiers. Veel voormalige business-class reizigers, die de maatschappij relatief veel opleveren, zijn overgestapt naar de toeristenklasse.

De KLM verwacht voor de traditioneel zwakkere tweede helft van het lopende boekjaar een “duidelijk verlies”. Maar de KLM-directie verwacht dat dankzij de eerder dit jaar gemaakte afspraken over de pensioenpremies met de vakbonden - KLM betaalt over een bepaalde periode geen pensioenpremies - voor het hele jaar “ten hoogste een licht positief” eindresultaat. De maatschappij houdt in haar toelichting op de cijfers echter een slag om de arm. “De internationale luchtvaart wordt echter gekenmerkt door grote onzekerheden.”

De deelnemingen van de KLM leverden een positief aandeel in de resultaten van de KLM. De deelnemingen leverden in het tweede kwartaal 23 miljoen gulden op tegenover 32 miljoen gulden in het tweede kwartaal vorig jaar. Over het eerste halfjaar was de winst van de deelnemingen 17 miljoen vergeleken met een negatieve bijdrage van 29 miljoen gulden in het halfjaar van boekjaar 1992/93.

De KLM praat morgen in Stockholm met de directies van SAS, Swissair en Austrian Airlines over operatie Alcazar, de fusieplannen van de vier maatschappijen.